Ország-világ

2007.11.23. 19:44

Fico egyben tartaná a koalíciót

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra kérte pénteken a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat (LS-HZDS), ne lépjen ki a kormánykoalícióból az agrárminiszter javasolt leváltása miatt.

BAMA

A Vladimír Meciar vezette LS-HZDS vezetősége pénteken este dönt arról, a kormányban maradjon-e a párt. Milan Urbani, a párt alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az LS-HZDS a koalíció fenntartása mellett van, Meciar viszont azzal vádolta meg a kormányfő pártját, az Irány-Szociáldemokráciát, hogy nem tartja be a koalíciós megállapodást, és úgy nyilatkozott: nem tart ki négy évig a koalíció.

A Fico vezette kormány kisebbségbe kerül, ha kiválik a Szlovákiáért mozgalom, hiszen a miniszterelnök Irány-Szociáldemokrácia pártja és a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt együttesen is csak 69 képviselővel rendelkezik a 150 fős szlovák parlamentben. A törvényhozó testület néhány nap múlva kezdi meg a jövő évi költségvetés vitáját. A kormánykoalíciónak kevés esélye lenne a tervezet elfogadtatására a Szlovákiáért Mozgalom támogatása nélkül. Zdenka Kamplová, az LS-HZDS főtitkára mindenesetre azt mondta, hogy pártja a nézeteltérések ellenére támogatni fogja a költségvetést.

A kormányválságot az váltotta ki, hogy Robert Fico kormányfő a korrupcióval gyanúsított Miroslav Jurena agrárminiszter menesztését kérte az államfőtől. Az a vád Jurena ellen, hogy az általa felügyelt szlovák állami földalap jóval a piaci áron alul adott el rendkívül értékes telkeket egy LS-HZDS-közeli cégnek a Magas-Tátrában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában