Ország-világ

2007.11.29. 17:11

Ínycsiklandó vendégeskedés

Vendégváró falatokkal készülhetünk az adventi időszakra, a jeles napokra. Az együttlét, a kellemes eszem-iszom a szeretet ünnepének fényére terelheti a figyelmet a szokásos vásárlási stressz helyett.

Rados Virág

Az okos vásárlás, a helyes tárolás és a gondos tisztítás ugyanúgy a főzés része, mint az étel elkészítése. „Az alapanyagokat a felhasználásig hűvös, szellős helyen kell tartani” – mondja Vörösmarty Imre szakács, a kerekegyházi Varga tanya főmunkatársa. A gyümölcs, a zöldség ha lehet álljon a pincében, nedves homokon, mert a kamrában összetöpped. A tészta, és a fűszer pedig a száraz és a hűvös levegőt kedveli.

A húsok megfelelő hőmérsékleten, elkülönítve tartandók: a sertés, és a szárnyas se legyen egy helyen. Kis alufólia segít az elrendezésben. Vásárláskor a mirelit áru kerüljön utolsóként a bevásárlókosárba, hogy ne engedjen ki, mert visszafagyasztva és újra felengedve nem lesz jó íze.
Előkészítéskor a húst, és a zöldséget külön-külön kell megmosni. Előbbit tiszta, hideg vízzel, és ha sült vagy rántott szelet lesz belőlük, le kell szárogatni, hogy ne fröcsögjön az olaj. A hasábburgonyánál ugyanez az eljárás a javallott. A zöldséget mindig frissen kell megmosni és megtisztítani, máskülönben elveszítheti élvezeti értékét. A kísérőnek szánt salátát a háziasszony szedje levelekre, mert azok közé homok, hangya kerülhetett. Ezeket a leveleket, akárcsak a zöldséget, bő vízben kell átmosni.

Sertéspástétom formában

Hozzávalók 8–10 adaghoz:
50 dkg darált dagadó, 15 dkg fehér szalonna, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg erdélyi szalonna, 15 dkg sertésmáj, 1 kis fej hagyma, 5 dkg mangalica zsír (lehet másmilyen is), 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. majoránna, 2 ek. gorombára vágott petrezselyem, 1 ek. paprikakrém, 1 csipetnyi őrölt szegfűbors, 1 csipetnyi őrölt kömény, őrölt feketebors, só, 2 dl húsleves

Elkészítés:
1. Darálja a fehér szalonnát egy keverőtálba, adja hozzá a darált húst. A megtisztított hagymát vágja nagyon finomra, és futtassa meg a zsíron. Amikor megfonnyadt, tegye rá a kis kockákra vágott májat, a tisztított, összezúzott fokhagymát. Keverje el, és fehéredésig pirítsa. Ha kész, öntse a darált húshoz.
2. Vágja kis kockákra az erdélyi szalonnát, a főtt füstölt húst, és tegye a tálba. Fűszerezze, és dolgozza el. Keverje bele a levest, és pihentesse 2–3 óráig. Rakja egy mélyebb porcelán-formába, jól nyomkodja össze, fedje le alufóliával. Süsse 160 C-fokosra előmelegített sütőben 90 percig.
3. Amikor kész, vegye ki, tegyen a húsra kis deszkát, arra pedig nehezékeket. Így préselve hagyja kihűlni, majd tegye hűtőbe. Amikor kidermedt, szeletelje és tálalja. Salátákat adhat mellé. Ha nem fogy el mind egyszerre, akkor napokig is eltartható hűtőben, csak alaposan fedje be olvasztott zsírral.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 120 perc
1 adag: 586 kcal


Töltött batyu

Hozzávalók 50–60 darabhoz:
40 dkg ízlés szerinti darált hús, 4 dkg póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gomba, 0,5 dl olaj, 1 kk. őrölt gyömbér, só, őrölt fehérbors, 1 ek. gorombára vágott petrezselyem, 1 csomag 6 lapos réteslap, 1 db tojásfehérje, olaj a sütéshez
A mártáshoz: 4 ek. szójaszósz, 2 ek. fehérbor, 2 ek. zöldség- vagy húsleves

Elkészítés:
1. Tegye forró olajra a húst, fehéredésig kevergesse, majd sózza, és lefedve, saját levében párolja 30 percig. Ha elpárolog a víz, akkor pótolja. Tisztítsa és mossa meg a sárgarépát, a pórét és a gombát. A gombát és a répát reszelje le, a pórét vágja gorombábbra. Amikor a hús majdnem puha, és nincs alatta víz, tegye rá a zöldségeket, a petrezselymet. Fűszerezze, és 3–4 perc alatt pirítsa össze. Ha elég puha a hús, vegye le, és szétterítve hagyja hűlni.
2. Tegye deszkára a réteslapot, majd szúrja ki 8–10 cm-es kiszúróval. Kenje meg a felvert tojásfehérjével, közepére tegyen pici töltelékkupacot, s formázzon batyut, melyet a töltelék felett nyomjon össze. A kész batyukat forró, bő olajban süsse ki. Szedje papírkendőre, majd tálalja.
3. Kínálja mártással. Ehhez keverje össze a szójaszószt, a fehérbort és a levest.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 70 perc
1 db: 42 kcal

Rakott libamáj

Hozzávalók 4 adaghoz:
40–50 dkg libamáj, 4 db kisebb tv paprika, 1 alma, 10 dkg póréhagyma, olaj, só, őrölt bors
A körethez: 60 dkg burgonya, 1 tojás, 1 ek. tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg liszt, só, őrölt feketebors, 1 tk. gorombára vágott petrezselyem, olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A burgonyát tisztítsa és mossa meg, majd durvára reszelje le. Keverje össze a tojással, a liszttel, a tejföllel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával. Amikor kész, tegye félre. Kicsit később nem túl sok forró olajba, kanálnyi mennyiségeket tegyen ellapítva (16 vagy 24 darab legyen). Süsse ropogósra.
2. A májat szeletelje fel 16 kis szeletre, majd távolítsa el az ereket, és kicsit sózza, borsozza. Mossa meg és tisztítsa meg a zöldségeket. Az almából 8 karikát vágjon, és száraz teflon serpenyőben süsse meg, majd tegye félre. Kevés forró olajon kíméletesen süsse meg a májszeleteket. A visszamaradt zsíron süsse meg a félbevágott paprikákat, és a karikákra vágott hagymát.
3. Amikor minden elkészült, tegye tányérra. Alulra egy burgonya-tallért, rá az almakarikát, rá egy májat, majd ismét burgonya, sült paprika, máj és a legvégén a sült hagyma.

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 441 kcal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában