Ország-világ

2007.11.23. 16:31

Jéghegynek ütközött egy turistahajó

Repedés keletkezett a turistákat szállító Explorer kutatóhajón, majd 25 fokban megdőlt és süllyedni kezdett, miután nekiütközött egy jéghegynek az Antarktisznál lévő György király-szigetnél péntek reggel.

É. S.

„Egy kemény jégdarab öklömnyi léket ütött a hajó oldalán és ömlött be rajta a víz” – idézte fel a balesetet Susan Hayes, az utazást szervező G.A.P. Adventures igazgatója a BBC-nek. A száz, zömében brit, kanadai, holland, ausztrál és amerikai utas és az 54 főnyi legénység mentőcsónakokba szállt, majd felvette őket egy közelben tartózkodó norvég hajó, a Nordnorge a Déli-Shetland szigetek közelében. A kapitány és az első tiszt a fedélzeten maradtak, és a szivattyúk segítségével az evakuálás alatt felszínen tartották a hajót. A mentési munkákat több ezer kilométernyi távolságból, a virginiai Norfolkból irányította az amerikai parti őrség. A falklandi brit parti őrség tájékoztatása szerint tucatnyi hajó indult el a tengeren hánykódó túlélők megmentésére. A legközelebbi hajó másfél órányira volt a baleset helyszínétől.

A turistákat szállító 2400 tonnás, 75 méter hosszú kutatóhajó a Drake-átjárón akart áthaladni egy 19 napos út keretében. Az utat november 11-én kezdték meg, egy kéthetes tengeri körút az utasoknak kabinonként nyolcezer dollárba kerül egy torontói iroda szervezésében.

A libériai zászló alatt közlekedő hajót 1969-ben Finnországban gyártották, s ez volt az első rendelésre készült expedíciós hajó. Az Explorer volt az első utasszállító, mely behajózott az északnyugati átjáróba. A most szerencsétlenül járt hajó 1989-ben részt vett egy argentin teherszállító hajó legénységének a megmentésében az Anvers szigetnél, az Antarktiszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában