Ország-világ

2007.11.14. 18:10

Jöhetnek a román munkások

Kézzelfogható eredménnyel zárult a harmadik román-magyar közös kormányülés Nagyszebenben: Magyarország január 1-jén megnyitja munkaerő-piacát a szakképzett román munkavállalók előtt.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A román-magyar együttes kormányülés eredményeként öt dokumentumot írtak alá
[/caption]Magyarország január elsejétől megnyitja munkaerőpiacát, de csak a szakképzett román munkaerő előtt – hangzott el tegnap Nagyszebenben, a harmadik román-magyar közös kormányülésen. Calin Popescu Tariceanu román kormányfő kifejtette: liberális politikusként üdvözli a lépést. Hozzáfűzte ugyanakkor, Romániából várhatóan nem fognak tömegesen élni a lehetőséggel, hiszen az országban mindössze 4,1 százalékos a munkanélküliség, a szakképzett munkaerőből pedig kifejezetten hiány van. „Bár kétségtelenül azt hittem, több mosolyt fogok csalni ezzel Tariceanu miniszterelnök úr arcára, ehelyett inkább azt láttam, a gondok még több ráncot hoztak” – mondta a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc ezért leszögezte, Magyarország nem akar nehézséget okozni keleti szomszédjának a magyar munkaerőpiac teljes megnyitásával. Fontos tudni, hogy hazánk 2006-ban 28 ezer munkavállalási engedélyt adott ki román és bolgár munkavállalóknak, ez a szám idén már nyolcezerrel kevesebb volt. Ezért Gyurcsány nem tart migrációs hullámtól.
 
Az SZDSZ üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor a fennmaradó korlátozásokat indokolatlannak tartja. A Fidesz magyar szempontból sikertelennek tartja a kormányülést, mert sem a Sapientia egyetem, sem az autonómia nem szerepelt a témák között. Az ellenzéki párt szerint a munkaerő szabad áramlásának kérdése azért pikáns, mert Gyurcsány Ferenc annak idején értelmi szerzője volt a 23 millió románnal fenyegető szocialista kommunikációnak.
 
Amúgy a román-magyar együttes kormányülés – amelyet több mint 300 rendőr és csendőr biztosított – eredményeként öt dokumentumot írtak alá, további tizet pedig véglegesítettek. Ezek a gazdasági és kulturális élet, a kisebbségvédelem, az infrastrukturális fejlesztés számos területét fogják át. Ennek értelmében az illetékes tárcák vezetői megállapodást írtak alá a rendészeti együttműködésről, a határ menti települések európai uniós pénzekből finanszírozott fejlesztéséről, és a Budapest-Bukarest-Konstanca gyorsvasút megépítéséről is. Gyurcsány Markó Bélával, az RMDSZ elnökével is találkozott, akivel főleg az erdélyi magyarság jövendő európai parlamenti képviseletéről tárgyalt. A magyar kormányfő szerint most az a legfontosabb kérdés: hogyan lehet összefogni annak érdekében, hogy Brüsszelben megjelenhessenek a közösség képviselői. Markó pedig megismételte az RMDSZ-nek a magyarországi pártokhoz intézett kérését: ne próbáljanak beleszólni ebbe a választási kampányba, hanem azt fogadják el, amit az erdélyi magyarság eldönt.

Nem megy magyar képviselő Brüsszelbe?

Fennáll a veszélye, hogy a romániai magyarságnak mégsem lesz képviselője az Európai Parlamentben: a november 25-ei euroválasztásokon ugyanis biztosan kétfelé szavaz az erdélyi magyarság. Annak ugyanis csak matematikai az esélye, hogy Tőkés László egyéni független jelöltként induló királyhágómelléki református püspök és az RMDSZ is mandátumot szerezzen az alig egy hét múlva sorra kerülő romániai uniós választásokon. A 6,6 százaléknyi magyar szavazó ugyanis az ötszázalékos bejutási küszöb miatt vélhetően csak egy jelöltet tud a parlamentbe juttatni, további voksokra pedig sem Tőkés, sem az RMDSZ nem nagyon számíthat. Markó Béla, a szövetség elnöke szerint aki nem az RMDSZ-re szavaz, az nem a tizenhét éve elkezdett közösségi építkezést, hanem a rombolást segíti. Tőkés ugyanakkor a 90-es évek közepe óta bírálja az erdélyi magyar pártot, melynek amúgy maga is a tagja. Azzal vádolja a szövetséget, hogy annak parlamenti jelenléte és kormányzati pozíciója ellenére sem sikerült teljesítenie a kitűzött célokat.

Annak ugyanis csak matematikai az esélye, hogy Tőkés László egyéni független jelöltként induló királyhágómelléki református püspök és az RMDSZ is mandátumot szerezzen az alig egy hét múlva sorra kerülő romániai uniós választásokon. A 6,6 százaléknyi magyar szavazó ugyanis az ötszázalékos bejutási küszöb miatt vélhetően csak egy jelöltet tud a parlamentbe juttatni, további voksokra pedig sem Tőkés, sem az RMDSZ nem nagyon számíthat. Markó Béla, a szövetség elnöke szerint aki nem az RMDSZ-re szavaz, az nem a tizenhét éve elkezdett közösségi építkezést, hanem a rombolást segíti. Tőkés ugyanakkor a 90-es évek közepe óta bírálja az erdélyi magyar pártot, melynek amúgy maga is a tagja. Azzal vádolja a szövetséget, hogy annak parlamenti jelenléte és kormányzati pozíciója ellenére sem sikerült teljesítenie a kitűzött célokat. A román-magyar együttes kormányülés eredményeként öt dokumentumot írtak alá -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában