Ország-világ

2007.11.25. 20:24

Kettős magyar siker Erdélyben

A derűlátó várakozások teljesültek, a román szavazók alacsony voksolási kedve és a magyar kisebbség magas részvételi aránya az RMDSZ pártlistáját és Tőkés Lászlót is bejutatta az Európai Parlamentbe.

Farkas Károly

A magyar idő szerint este nyolckor közzétett exit poll kutatások szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listája a szavazatok 6,3 százalékát, Tőkés László független jelölt pedig a szavazatok 3,2 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott Európai Parlamenti választásokon. Ezzel a legderűlátóbb jóslatok látszanak valóra vállni: az erdélyi magyarok legalább három képviselőt küldhetnek a brüsszeli uniós választmányba.

Az országosan leadott szavazatok 32,7 százalékával a Demokrata Párt (PD) vezeti a november 25.-i EP-válaszási futamot – áll a CCSB kutatóintézet 21 órás exit-poll eredményeiben. Második a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,4 százalékkal. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,6 százalékkal haramadik helyen szerepel, a Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,6 százalékkal negyedik. A romániai szavazók 6,6 százalékát adó magyar szavazók összesen 9,6 százaléknyi szavazatot szereztek jelöltjeiknek.

A siker főként annak tudható be, hogy az erdélyi magyarság jóval nagyobb arányban járult az urnák elé, mint a román nemzetiségűek. Míg az országos részvétel harminc százalék alatt maradt, (27,29 százalék a 19 órás adatok szerint) addig a főként magyarok lakta Hargita megyében meghaladta a 42 százalékot, Kovászna megyében pedig a 37 százalékot. A részben magyarok lakta Arad, Bihar és Kolozs megyékben is elérte a 30 százalékot.

Elemzők szerint a kiugróan magas magyar részvételnek a fő oka az volt, hogy a rendszerváltás óta először volt igazi választási lehetősége az erdélyi magyaroknak, Tőkés László református püspök ugyanis először indult külön a romániai magyar parlamenti párttól, az RMDSZ-től.
A két politikai erő – az anyaország politikai hagyományainak szellemében – a választás finisében kölcsönösen csalást emlegetett. Frunda György az RMDSZ listavezetője vasárnap a marosvásárhelyi szavazókörzetekben ellenőrizte, történt-e csalás, mivel – állítása szerint – a választási biztosok befolyásolták a szavazókat. Tőkés László pedig még pénteken azzal vádolta meg az RMDSZ-t, hogy választási csalásra készül, mivel a párt óvást emelt az ellen, hogy a független képviselő megfigyelőket küldjön a szavazókörzetekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában