Ország-világ

2007.11.28. 18:22

Kisebb a hiány, de a gazdasági növekedés is jelentősen lassult

Kevesebb lesz az idei államháztartási hiány a vártnál, ugyanakkor a gazdasági növekedés is alatta marad a tervezetnek

T. G.

Kevesebb lesz az idei államháztartási hiány a vártnál, ugyanakkor a gazdasági növekedés alatta marad a tervezetnek – mondta Veres János. A pénzügyminiszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón azt közölte: idén az eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 6,2 százaléka lesz a korábban várt 6,4 százalék helyett. A tárcavezető a kormány tegnapi ülésén aktualizált, péntekig Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramot ismertetve azt mondta: az idei gazdasági növekedést 2,2 százalékról 1,7 százalékra, az éves átlagos inflációt 7,5 százalékról 7,9 százalékra változtatta a kormány.

Ami a jövő évi számokat illeti: a várható gazdasági növekedés számait a korábban leírt 2,6 százalékkal szemben 2,8 százalékra, míg az inflációs mutatót a korábban rögzített 4,5 százalékról 4,8 százalékra módosították. Az államháztartási hiánnyal kapcsolatos jövő évi mutatót 4,1 százalékról 4 százalékra vitték le.

A kormány ezúttal is lebukott, a konvergenciaprogram eddig ismert módosítási szándéka alapján ismét lelepleződtek: újabb adóemeléseket akarnak végrehajtani jövőre – közölte válaszközleményében a Fidesz. Szijjártó Péter pártszóvivő azt írta: jövőre ismételten a vártnál nagyobb ütemben nő az infláció, ami újra reálbércsökkenést fog eredményezni, vagyis nem elég, hogy az árak folyamatosan nőnek, de az emberek fizetése is kevesebbet fog érni.

Másfélszer ennyi szja-t fizetünk be jövőre?

A pénzügyi tárca a 2007-re tervezett mintegy 1200 milliárdos személyi jövedelemadó-bevételhez képest több, mint 1900 milliárdos bevételt tervez ugyanebben az adónemben 2008-ra: ez derül ki a jövő évi költségvetés előirányzatából. A bevételi oldal mintegy ezermilliárdos többletét lényegében ebből a forrásból és az áfabevételek növeléséből reméli behozni a kabinet. Arra a kérdésre, hogy hogyan kíván a minisztérium másfélszer annyi szja-t behajtani a lakosságtól jövőre, mint idén, a Pénzügyminisztérium egyelőre nem kívánt válaszolni: lapunkkal azt közölték, amíg végleges döntés nincs a részletekről, nem nyilatkoznak a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában