Ország-világ

2007.11.02. 06:25

Kormányfősó

Vannak, akik szerint szocialista körökből származnak azok a nevek, amelyeket Gyurcsány Ferenc lehetséges utódai kapcsán szoktak emlegetni. Ha ez tényleg így van, a párt – szerintem – megint tökön rúgta önmagát.

Stanga István

Egyes lapértesülések szerint szocialista politikusok dobták be a köztudatba azt az információt, miszerint az MSZP-nek az a terve, hogy amennyiben a jövő év tavaszáig nem jelentkeznek a reformok eredményei, úgy lecserélik Gyurcsány Ferencet. Hogy kire? Nos, e körben emlegették és emlegetik Simor András jegybanki elnököt, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési minisztert, a szinte „örökös jelölteket”, azaz Kiss Pétert, Szili Katalint, Szekeres Imrét (Veres János pénzügyminisztert – állítólag – volt cégének ügyei miatt „ejtették”, noha korábban az ő neve is a listán szerepelt). Hogy mennyire vehetők komolyan ezek az értesülések, nem tudom, miként azt se, valóban szocialista körökből származnak-e. De ha igen, utóbbiaknak megint sikerült tökön rúgniuk önmagukat.

Vannak persze, olyanok, akik szerint az ilyen jelölt-dömping, az esetleges aspiránsok megnevezése kiválóan alkalmas a közvélemény tesztelésére, megszondázására. Nos, ezt több okból is marhaságnak tartom. Kezdjük ott, hogy a választók döntő többségének halvány fogalma sincs arról, hogy ki is például Simor András, de – teszem azt – Bajnai Gordon nevével is csak az elmúlt időszakban kezdtek el jobban megismerkedni. És akkor még egyetlen szót sem ejtettem arról a tényről, hogy miniszterelnököt nem „népszavazás” útján szoktak választani, továbbá hogy nem fél évvel az esetleges váltás előtt szellőztetik meg a dolgot. Ezek révén ugyanis egyfelől politikai hullát csinálnak a még hivatalban lévő kormányfőből, másrészt tovább erodálják a szocialista párt tekintélyét.  

De ha már mindenképpen útjára akarnak indítani egy ilyen „kormányfő kerestetik” című össznépi társasjátékot, legalább tegyék a korszellemnek megfelelően. Például egy valóságsó keretében. Ami nemcsak az átlagmagyar ízléséről adna képet, de bizonyára némi népszerűséget is hozna a konyhára. Ráadásul az ügy nem is bonyolult, a forgatókönyveket meg már mindenki kívülről fújja. Zsúfoljuk be az összes lehetséges jelölet egy villába (gondolom, ez nem lehet akadály), majd adjunk nekik olyan feladatokat, amelyekből kiderülhetnek a jellemvonásaik, pozitív és negatív tulajdonságaik, egyszóval mindaz, ami kell egy ország irányításához. A nézőknek meg nem lenne más dolgok, mint szavazni és szavazni, mígnem ott állna előttünk a győztes, Magyarország jövendő miniszterelnöke. Hogy ez hülye ötlet? Teljesen igazuk van. De nem sokkal hülyébb, mint amilyeneket komolyakként próbálnak meg eladni nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában