Ország-világ

2007.11.16. 17:48

Kovács Ágnes indult a rövidpályás ob-n

É. S.

Kovács Ágnes is rajthoz állt az úszók debreceni rövidpályás országos bajnokságának első napján, miután csütörtökön a magyar szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága felmentette őt a doppingvétség elkövetésének vádja alól. A Kőbánya SC olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a 100 m mell péntek déli selejtezőjében indult, s futamgyőztesként, 1:10.50  perces idővel összesítésben a másodikként biztosította helyét a döntőben.
„Karikás szemmel reggelizett, megrázták őt az elmúlt napok...” – mondta Kiss László szövetségi kapitány, aki szerint a doppingeljárás kapcsán történtek szemmel láthatóan megviselte a klasszist.

„Azok, akik fenyegették vagy fenyegettették a doppingellenőröket, érzelmileg zsarolták őket, a magyar sport érdekei ellen cselekedtek” – nyilatkozta az ügyről a sportszakállamtitkár. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) madridi  világkonferenciájáról hazaérkező Elbert Gábor szerint az ellenőröknek a törvényeket be kell tartaniuk, nem kivételezhetnek senkivel. „A Magyar Antidopping  Csoport a világ egyik legjobb csapata a WADA szerint, mindenhova  hívják őket, sehol se volt velük probléma” – hangoztatta Elbert.

„Két oldalról lehet megközelíteni a történteket” – mondta az államtitkár. – Az egyik, hogy Kovács Ági számomra egy emlék, ahogy olimpiai bajnok létére a tavalyi úszó Európa-bajnokságon a bronzéremnek tudott örülni, azt mutatja, milyen nagy sportember. Az érem másik fele pedig, hogy az élsportolóknak ma már, sajnos, nemcsak edzeni és versenyezni kell, hanem a törvényeknek, szabályoknak megfelelni. Kitölteni például a mindenkori tartózkodási helyről szóló nyomtatványt, s ha megjelennek a doppingellenőrök, mintát adni” – hangoztatta Elbert Gábor.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy három hónapja nyilvánosságra került három hazai doppingeset, amit a szövetségek a szabályok szerint lerendeztek, és „semmilyen cirkusz nem volt körülöttük”. Elbert úgy vélte, ha a Nemzetközi Úszó Szövetség szerint jogilag rendben van a felmentő ítélet, az ügy el sem jut a WADA-ig, de előbb a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület vizsgálja meg, nem történt-e eljárási hiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában