Ország-világ

2007.11.22. 16:19

Már építik a főgyűjtőcsatornát

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás részeként a napokban elkezdődött a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése a XI. kerületben.

Vég M.

Déli irányból észak felé haladva, szakaszonként épül meg 2009 nyarára a megközelítőleg 7 km hosszúságú szennyvízgyűjtő csatorna, amely a jövőben a középső budai területek nagyobbik hányadának (körülbelül kétharmad részének) szennyvizét gyűjti össze, és a hozzá kapcsolódó létesítmények segítségével a Csepel-szigeten épülő Központi Szennyvíztisztító Telepre juttatja. A főgyűjtőcsatornába jut majd a III. kerületi Zsigmond tér és Kelenföld közé eső területek szennyvizének döntő része: az I., II., részlegesen a III., a XI., a XII., és szintén részlegesen a XXII. kerület csatornarendszere által összegyűjtött szennyvíz. A főgyűjtőcsatorna megépítésével 2009 második felétől megszűnik a jelenlegi, komoly környezetterhelést jelentő állapot, hiszen a főváros budai oldalán keletkező szennyvízmennyiség zöme most biológiai tisztítás nélkül, közvetlenül a Dunába ömlik!

Az I. kivitelezési ütem részeként a XI. kerületi Bogdánfy utcában indult el a csatornafektetés a napokban. A 2,2 méter átmérőjű, megközelítőleg 460 méter hosszúságú szakaszon nyílt árkos csőfektetéssel zajlanak a munkálatok. A csatornaszakasznak (a kivitelezővel kötött szerződés szerint) legkésőbb 2008. augusztus 31-ig kell elkészülnie, a befejezés valójában azonban jóval korábbra, jövő év tavaszára várható. Ez alatt az idő alatt a 2×2 sávos utca Petőfi híd irányába vezető forgalmi sávjait lezárják, a híd irányába vezető forgalmat az utca Budafoki út felé vezető sávjainak egyikére irányítják. Így mindkét irányban zavartalanul, 1-1 sávon haladhat a közúti közlekedés.

A Bogdánfy utcai csatornaszakasz megépítésével párhuzamosan további budai területeken, elsősorban a budai alsó rakpartot érintve folytatódik a főgyűjtőcsatorna építése 2008-ban. A kivitelezés helyszíneiről, a munkálatok kezdésének és befejezésének idejéről, valamint a csatornaépítés közúti közlekedésre gyakorolt hatásáról folyamatos tájékoztatást adunk a jövőben. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában