Ország-világ

2007.11.30. 17:34

Nem menekülhet a versenyhivatal elől a legnagyobb hazai bank sem

Félvállról vette az OTP Bank a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi megrovását, s nem változtatott a hitelkártya-termékeit népszerűsítő hirdetésein.

D. N.

Emiatt viszont öszességében már 300 millió forintos bírsággal kell bűnhődnie. A GVH először 2006 tavaszán indított eljárást az OTP Bank ellen. A versenyhivatal azt feltételezte, hogy a bank 2003 októberétől kezdve nem megfelelően tájékoztatja ügyfeleit arról, hogyan használhatják kamatmentesen hitelkártyájukat. A vizsgálat során bebizonyosodott a feltételezés, ezért a GVH 100 millió forintos bírságot rótt ki a pénzintézetre – emlékeztet közleményében a versenyhivatal.

A bank megtámadta a döntést, ám első fokon a Fővárosi Bíróság elutasította a keresetet. Az OTP nem változtatott a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatán, ezért a versenyhatóság 2007. júliusában ismét eljárást indított a pénzintézet ellen. A GVH megállapította, hogy a pénzintézet továbbra is megtévesztő módon népszerűsíti hitelkártyáit, ezért november 29-én újabb 200 millió forintra bírságolta a bankot.
A Magyar Cetelem Bank Zrt. is áldozatául esett a versenyhatóság piactisztító vizsgálatsorozatának. A pénzintézetet 8 millió forintra bírságolta a GVH azért, mert nem tájékoztatja megfelelően az ügyfeleit a hitelkártyái használatáról. Korábban a K&H Bankot 15, a Citibankot 20, az Erste Bankot 2, a Raiffeisen Bankot 9, a Budapest Bankot pedig 12 millió forintra bírságolta a versenyhivatal.

Kamatmentességkor közölni kell:

– a kamatmentesség csak a kártyás vásárlásokra vonatkozik, a készpénzfelvételre nem – a határidőig vissza kell fizetni a teljes tartozást, a tranzakciókért felszámított esetleges költségekkel együtt – ha csak egy részét fizeti vissza az ügyfél, akkor a teljes igénybe vett hitelösszeg után kamatot kell fizetnie

– a határidőig vissza kell fizetni a teljes tartozást, a tranzakciókért felszámított esetleges költségekkel együtt

– ha csak egy részét fizeti vissza az ügyfél, akkor a teljes igénybe vett hitelösszeg után kamatot kell fizetnie -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában