Ország-világ

2007.11.19. 21:00

Orbán: fél-háromnegyed év múlva változás lesz

Nem kell 2010-ig, a következő esedékes országgyűlési választásig várni, hogy Magyarországon jelentős politikai változás menjen végbe, mondta el Orbán Viktor hétfőn, a saját honlapjára feltett videóinterjúban. A Fidesz elnöke bízik abban, hogy fél-háromnegyed év alatt el lehet érni a változást.

BAMA

Az ellenzéki vezető szerint a helyzet ma olyan Magyarországon, hogy a szociális problémákat jelentős politikai változás nélkül nem lehet megoldani. Úgy vélte, hogy akiket a mai helyzetért felelősség terhel, azokat „eltanácsoljuk udvarias, elegáns, de határozott módon”, és egy „új, hatalmat gyakorló pártot kell parlamenti többségre emelni”. Ezt követően a középosztály, valamint a bérből és fizetésből élő kisemberek szövetségét megtestesítő programot kell az országnak elfogadni. Orbán szerint az első lépés a Fidesz kezdeményezte népszavazás, majd meg kell vitatni a programot, ki kell mellette állni és az ilyen irányba működő kormányt néhány évig hagyni kell kormányozni.

A vezető politikus szerint létezik egy lélektani határ, amelyet a magyar társadalom nem tudott 1990 óta átlépni, és ennek oka, hogy – ellentétben a lengyeleknél - a rendszerváltás nem párosult a személyes részvétel élményével. Ennek ellenére „egyszer az embereknek maguknak kell a megváltoztatni a dolgok menetét”, eltörölve a politika és az érdekvédelem közötti mesterséges határvonalat. "Egyszer a magyar társadalomnak rá kell jönni arra, hogy, ha nem akar éhen halni, ha nem akarja, hogy állandóan kifogassák a zsebeit, ha nem akarja hogy a gyereke rosszabbul éljen mint ő, ha nem akarja megkockáztatni, hogy belehaljon a betegségébe, és ha nem akarja hogy az egész országot ellopják a feje fölül, akkor egyszer a sarkára kell állni és azt kell mondani, hogy elég volt, ezt nem tűrjük, ez így nem mehet tovább, és neki magának is részt kell venni egy változtatásban" - fogalmazott.

Hogy ez parlamenti formájú lesz vagy másfajta, azt nem tudja megmondani, de szerinte amíg ez nem történik meg, addig a mostani béna, passzív, megvert állapotban marad az ország, s az emberek azért nem mernek érdekeik mellett kiállni, mert félni fognak a következményektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában