Ország-világ

2007.11.20. 16:07

Örök titok lett a folytatás

Már ott volt a fejében a Magdolna, a Für Elise folytatása. Hétfő este óta azonban tudjuk, hogy ezt a történetet már sohasem meséli el. Szabó Magda könyvvel a kezében örökre elaludt, de műveiben itt hagyta nekünk az életét.

Dián Tamás

Amikor bő egy hónappal ezelőtt a 90. születésnapja alkalmából interjút adott nekünk, azt is megkérdeztük tőle, miért tartja fontosnak, hogy a mai napig írjon? Nevetve csak annyit mondott: miért ne dolgozna, hisz nem fáradt. Azt tervezte, ha véget ér a jubileumi ünnepségsorozat, elutazik Olaszországba, és ott, az egyik tó partján csendben elmélkedik majd a közeli és távoli múlt eseményeiről.

Nem sok idő adatott neki az ünneplés kipihenésére, bár az is igaz, sohasem volt kenyere a semmittevés. Szinte folyamatosan alkotott, a történetek – többnyire saját életének regényes históriái – úgy áradtak belőle, mint egy végeérhetetlen mesefolyam. Pedig viszonylag későn, 40 éves korában kezdett prózát írni. Az eredetileg költőként induló Szabó Magda életében a fordulatot az jelentette, amikor az 1949-ben neki ítélt Baumgarten-díjat az akkori kommunista rezsim szinte azonnal visszavette, és tíz évig nem is publikálhatott. A tanítással töltött szilencium ideje alatt fordult a regényírás felé, s a Freskó, Az őz és Az ajtó című könyveivel rövid idő alatt jelentős hírnevet szerzett.
 
Műveinek többsége önéletrajzi indíttatású. Az Abigélbe például saját, leánykollégiumi élményeit szőtte bele. Családregényét 1970-ben az Ókút című kötettel kezdte, majd a Régimódi történettel folytatta, s még a 2002-ben megjelent Für Elise is folytatódott volna – ha a sors másképp nem akarja. Összesen 52 könyvet írt, műveit 42 nyelvre fordították le. Munkásságát Kossuth-díjjal, József Attila díjjal ismerték el. Szabó Magda halálhíre nem csak az olvasókat, hanem a művésztársadalmat is lesújtotta. Gyurkovics Tibor író nem csupán személyesen ismerte őt, hanem – mint pályatársai közül oly sokan – egykor szerelmes is volt az írónőbe. „Magdának volt egy különleges kisugárzásása, amely nem csak őt, hanem az írásait is kacérrá, izgalmassá tette – jelentette ki. – A legjobb írók  közé tartozott. Bár egy időben néhányan azt mondták, hogy nem eléggé modern, az idő erre rácáfolt. Ő nem csak mesélni tudott, hanem meg is látta a dolgok lényegét.”

Garas Dezső, aki az Abigél filmváltozatában Kőnig tanár urat alakította, lapunknak elmondta: nagyon szomorú volt amikor meghallotta Szabó Magda halálhírét. „Bár nem voltunk napi kapcsolatban, jól ismertük egymást – mondta. – Magda nem csak írni, mesélni is remekül tudott. Nagyon fog hiányozni.”

Az olvasók első reakciói az interneten

„Isten nyugosztalja Önt! Köszönöm az égieknek, hogy egy nyelvet beszéltünk és eredetiben olvashattuk... Örüljenek fenn az égiek, nagy ember került ma közéjük...” (uze-net) „Istenem, jó hogy a vége felé közeledik ez az év, amely annyi mindent elvett tőlünk: Kaszás Attila, Darvas Iván, és most Ő... A Jóisten most boldog lehet.” (cippolina)

„Istenem, jó hogy a vége felé közeledik ez az év, amely annyi mindent elvett tőlünk: Kaszás Attila, Darvas Iván, és most Ő... A Jóisten most boldog lehet.” (cippolina)

Nem csak mesélni tudott, hanem meg is látta a dolgok lényegét -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában