Ország-világ

2007.11.24. 17:21

Óvintézkedések a karácsonyi zsebtolvajok ellen

Olvasónk sok készpénzt vett ki a bankból, így indult neki a karácsonyi vásárlásnak. Gondolta, legyen nála elég ajándékokra. Egyszercsak látja: a bankókötegnek hűlt helye.

Rados Virág

A karácsonyi vásárban föl-le hullámzó tömeg igazi paradicsom a zsebtolvajoknek. De nem kell feltétlenül áldozatokká válnunk. A tolvajok is a gyengébb ellenállás irányába mennek: inkább azt szemelik ki, akit könnyebb megközelíteni. Tegyük meg az óvintézkedéseket.
Legyünk nagyon óvatosak a készpénzzel – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Nem jó megoldás, hogy nagy összeget veszünk magunkhoz. Hogy sokan így tesznek, azt azok is tudják, akiknek mások pénzére fáj a foguk.

Alkalom szüli a tolvajt. Ő a bűnös, a közmondásban említett alkalmat azonban mi teremtjük meg. Például a bankautomatánál. Vannak, akik direkt figyelik a készpénz-felvevő helyeket. Látva, hogy nagy összeget veszünk ki, előfordulhat, hogy a nyomunkba erednek, és mi máris veszélyben forgunk.

A plázatolvajok hasonlóan cselekszenek. Már az üzletben kilesik, ki akar nagy értékű árut vásárolni, de nincs nála elég pénz, így indul az automatához. Inkább kártyaelfogadó helyeken vásároljunk, ami olcsóbb is.

Megtörténhet, hogy valóban nagy összeggel kell egyik helyről a másikra eljutnunk. Ilyenkor kérjünk meg valakit (rokont, barátot, ismerőst): kísérjen el bennünket. Két személyre nemigen akaszkodnak rá. Kerüljük a tömegközlekedést. Ha autóval megyünk, szintén inkább másodmagunkkal induljunk útnak. A gépkocsit belülről zárjuk be, mert a piros lámpánál, a várakozáskor is megtörténhet a baj.

Ne álljunk meg a szórólapozóknak, gyűjtögetőknek, kéregetőknek. Vigyázzunk tehetetlen, esetlen, idős rokonainkra. Ők a leggyakoribb célpontok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában