Ország-világ

2007.11.29. 17:03

Salman Rushdie, a Sátáni versek írója Budapestre látogatott

Budapesten járt Salaman Rushdie indiai származású brit író, abból az alkalomból, hogy egyszerre öt kötete jelent meg Magyarországon

H.V. (VR)

Budapesten járt Salaman Rushdie indiai származású brit író, abból az alkalomból, hogy egyszerre öt kötete jelent meg Magyarországon. Rushdie elmondta: nagyon szeretné, ha végre az írói munkássága alapján ítélnék meg, és nem amiatt, hogy a Sátáni versek című műve 1988-as megjelenésekor Khomeini ajatollah  fatvát, azaz halálos kiközösítést hirdetett ellene istenkáromlás miatt, mondván, a műben Mohamed prófétát tiszteletlenül ábrázolta. Khomeini minden hívő muszlimot felszólított Rushdie és a regény kiadóinak kivégzésére.

Bár a halálos ítéletet nem vonták vissza, több évi szigorú őrizet után ma már Rushdie viszonylag szabadon utazik. Leginkább a könyveiről szeret beszélni, sajnálatosnak tartja azt a vihart, amelynek a középpontjába került. Külön kiemelte, mennyire örül annak, hogy a mostani életműsorozatában a Sátáni versek nem szerepel. Elmondta, hogy egy könyv kiadásától számítva legalább öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valóban meg lehessen ítélni a könyv fogadtatását. „Most épp félúton tartok, hiszen a legújabb könyvem két éve adták ki” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában