Ország-világ

2007.11.14. 14:37

Szabad iskolát választani?

Csak az Országos Cigány Önkormányzat támogatja azt a javaslatot, amely a falusi szegény gyerekek érdekében korlátozná a szabad iskolaválasztást. A Fidesz szerint az ötlet tárgyalási alapnak sem jó.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] PDSZ: azok a családok, akik eddig is elvitték a gyerekeket máshova, azok megtalálják a módját, hogy a jövőben is elvigyék a gyerekeket máshová
[/caption]Egy-két éven belül eltörölhetik a szabad iskolaválasztást, vagyis minden gyereknek a körzeti iskolába kell majd járnia. A felvetés Lamperth Mónika szociális miniszteré, aki szerint a falusi szegény gyerekeknek most nincs esélyük jó minőségű oktatást kapni. A körzetesítést – elvben – az oktatási tárca is támogatja, ha a szakma is egyetért vele. Egyelőre azonban egyik parlamenti párt sem állt Lamperth Mónika mellé a kérdésben. Mint ismert, a szocialista politikus egy hétvégi konferencián beszélt arról, hogy egy baloldali kormány nem nézheti tétlenül, amint a jelenlegi oktatási rendszer nem csökkenti, hanem növeli a meglévő társadalmi különbségeket.

Lamperth szerint akik tehetősebbek, költséget nem kímélve az általuk jobbnak ítélt iskolába viszik a gyereküket. A szegényebb falvakban és a nagyvárosok perifériáján élő, hátrányos helyzetű gyerekek így lényegesen rosszabb minőségű oktatást kapnak. A folyamat következménye, hogy a pedagógusok is igyekeznek a jobbnak ítélt iskolákban elhelyezkedni, ezért a gyerekek után vándorolnak.

„A cigányok esetében a szabad iskolaválasztás szabad gyerekválasztást jelent, mert az iskola dönt a felvételről. Ez a szegregáció melegágya” – mondta ifjabb Bogdán János. Az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője hozzátette: hónapok óta azt javasolják, hogy ne vihessék magukkal az állami fejkvótát azok a gyerekek, akik nem a lakóhelyük szerinti általános iskolában tanultak. A Fidesz szerint Lamperth Mónika javaslata addig nem lehet tárgyalási alap, ameddig a kormányzat milliárdokat von el a közoktatástól. „A szabad iskolaválasztás joga lényegében alkotmányos alapjog. Nem ez az első alkalom, hogy szocialista-szabad demokrata kormányzás idején felmerül ennek korlátozásának lehetősége. Annak elhitetésére történik kísérlet, hogy munka és pénz nélkül lehet színvonalas oktatási rendszert működtetni” – mondta Sió László. Az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a megoldás nem az, hogy a tehetős családokat próbáljuk korlátozni, hanem a leszakadó iskolákat kell egyrészt vonzóvá, másrészt sikeressé tenni.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban annyit megér az ötlet, hogy elgondolkodjanak rajta. Igaz, szerintük sem biztos, hogy beválna. „Nagyon sok kibúvó lesz ez alól. Azok a családok, akik eddig is elvitték a gyerekeket máshova, azok megtalálják a módját, hogy a jövőben is elvigyék a gyerekeket máshová. Alapítványi iskolákban ezentúl is folyhat elitképzés” – mondta Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus nem hisz abban, hogy Magyarországon járható út lenne a szabad iskolaválasztás megszüntetése, és a lépés egyenlő esélyeket teremtene a hátrányos helyzetűek és a jobb módúak számára. „A gyermekek esélyegyenlőségének javítását a pedagógusképzés megváltoztatásával kellene kezdeni” – fogalmazott a szakember, aki szerint Lamperth Mónika felvetése helyes célokat tűz ki, ám a javaslat nem megvalósítható.

Együtt tanulva jobbak az eredmények

Kisebbek a roma és nem roma ellentétek azokban az általános iskolákban, amelyek integrált oktatást valósítanak meg – többek között ez olvasható annak a kutatásban, amelyet tegnap ismertettek Budapesten. A nyáron zárult felmérés mintájául 60 intézmény szolgált, közülük 30 iskola valósította meg az Országos Oktatási Integrációs Hálózat programját, 30 pedig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában