Ország-világ

2007.11.16. 17:29

Szigorúan ellenőrzött fémek

Valamennyi parlamenti párt képviselője és az érintett szakminisztériumok illetékesei is egyetértettek abban, hogy az illegális színesfém-kereskedelem ellen fel kell lépni. Az okozott károk ugyanis évről évre nőnek.

Vég Márton

Lopják a vasúti síneket, lopják a kábeleket, lopják a köztéri szobrokat, kegyeleti tárgyakat, mindent, ami mozdítható. A színesfémtolvajok akcióinak útjelző táblák, transzformátorok, esőcsatornák, de harangok is áldozatul esnek. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) megelégelte a helyzetet, és egy egész sor javaslatot készített elő több minisztérium és a rendőrség bevonásával annak érdekében, hogy meggátolják a színesfém lopás további terjedését. Többek között állami monopóliummá tennék – az aranykereskedelemhez hasonlóan – a színesfém-kereskedelmet is. A kereskedőknek az állam adná ki a működési engedélyt, tevékenységükről országos számítógépes nyilvántartást vezetnének.

„A leglényegesebb az átvétel körülményeinek a tisztázása, hogy az dokumentálható, visszakereshető legyen. Gyakorlatilag ha ma valaki bevisz egy szobrot az illegálisan működő színesfém kereskedőhöz vagy az olvasztóhoz, igazán nem ellenőrzi senki annak eredetét, hiszen ezeket az ellopott tárgyakat beolvasztották” – mondta tegnap Gémesi György a témában tartott budapesti tanácskozáson, ahol az érintett minisztériumok mellett az öt parlamenti párt is képviseltette magát. A MÖSZ elnöke szükségesnek tartja az átvett hulladék azonosítását, nyilvántartásba vételét, videofelvétel készítését és annak tíz napig történő tárolását, valamint az átadók személyi igazolvány alapján történő nyilvántartását.

Gémesi emlékeztetett: október közepén a MÖSZ javaslatot adott át a Miniszterelnöki Hivatalnak, amely számos szigorítás mellett azt tartalmazza, hogy a törvény a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ne kereskedelmi tevékenységnek, hanem hulladékkezelésnek minősítse. Valamint szorgalmazzák a színesfémlopáshoz kapcsolódó büntetési tételek növelését.

A pártok közül egyedül az MDF képviseltette magát frakcióvezetői szinten. Herényi Károly is elvárja, hogy a kormány szigorítsa meg a színesfém-kereskedelem szabályait, valamint annak betartása fölötti ellenőrzést. Tudni kell, hogy az MDF azután vált igazán érzékennyé a témára, hogy szeptemberben sokadszorra is ellopták Antall József néhai miniszterelnök budapesti fejszobrát.

A jelenlévők végül arról állapodtak meg, hogy két hét múlva ismét konzultatív tanácskozást tartanak, erre a minisztériumok elkészítik megoldási javaslataikat. Ugyancsak meghívják az egyeztetésre a legfőbb ügyészt is, mert a pénteki tanácskozáson több kritika is megfogalmazódott az ügyészség színesfémlopással kapcsolatos vádemelési gyakorlatát illetően. Példaként említették, hogy egy kidöntött villanyoszlop akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Felidéztek egy konkrét ítéletet is, amelyben 60 ezer forintos büntetést szabtak ki az elkövetőre. Kormányrendelet ebben a kérdéskörben akár az év végéig  születhet, ha törvényi szintű szabályozásra van szükség, az a következő év első negyedében kerülhet a parlament elé.

Péterfalvi Attila szerint az állami monopólium esetében lehetőséget ad a törvény a regisztrációra. „A változtatás kezdeményezői felvetették, hogy a bankokban általánosan használt kamerás megfigyelőrendszereket szereltetnének fel a színesfémtelepeken is, ennek jogi lehetőségét a törvénytervezet ismeretében lehet majd vizsgálni” – mondta az adatvédelmi biztos.

Rendőrkézen a turultolvajok

Megtalálták a színesfémtolvajokat, akik három nappal ezelőtt eltulajdonították a Tolna megyei Medina hősi emlékművének tetejéről az egy méter magas és hozzávetőleg 80-90 kilogramm súlyú, bronzból készült turulszobrot, amelynek értéke legalább 2-3 millió forint. Mint ahogy azt a Tolnai Népújság tegnap megírta, négy szedresi, illetve tolnai lakost megalapozottan gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével, akik vallomásaikban a bűncselekmény elkövetését elismerték.

Elmondták, hogy a turult darabokra vágták a könnyebb szállíthatóság miatt, és egy részét orgazdának adták el, másik felét egy szedresi ingatlan emésztőgödrébe dobták, ahonnan a gödör feltárása után elő is került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában