Ország-világ

2007.11.21. 09:12

Sztrájk

Az én olvasatomban a mai sztrájk arról (is) szól, hogy a szakszervezetek végre abbahagyják a semmittevést, meg hogy az elkényelmesedett érdekvédelmi vezetők végre valahára harcolnak egy keveset.

Stanga István

A mai magyaországi sztrájkot körülvevő felhajtás meglehetősen nevetségesnek tűnik annak a munkabeszüntetésnek a fényében, amellyel immár egy hete néznek szembe a franciák, s amely – túl azon, hogy valóban lehetetlen állapotokat okoz szerte az országban  – a hivatalos adatok szerint naponta 300 millió eurós kárt okoz. Erről az oldalról szemlélve a miénk tényleg csak egy sztrájkocska, alaposan feltuningolva, túllihegve. És hogy ez így van, azért elsősorban a politika a felelős, amely – ahogyan azt már megszokhattuk – megint megpróbál a történésekből valamiféle tőkét kovácsolni. A nagyobb ellenzéki párt például úgy, hogy a „a szolidaritás napjának” eseményeit a saját (válság)kommunikációjának megerősítéseként állítja be, míg a szocialisták azt próbálják meg igazolni, hogy a Fidesz tevékenyen is részt vesz a sztrájk szervezésében, ezzel is szolgálva Orbán Viktor hatalmi ambícióinak megvalósulását.

Hogy a különféle pártoknak (pro vagy kontra) van-e valamilyen szerepük a mai akciókban (s ha igen, akkor milyen), azt – természetesen – nehéz bizonyítani, abban azonban biztos vagyok, hogy néhányan közülük ott settenkednek valahol az érdekvédelem háza táján. Ami szerintem elég nagy baj, hiszen normális helyeken a politika igyekszik távol tartani magát a szakszervezetektől. Dehát mit várhatunk idehaza, ahol még a sztrájkhoz való viszonyulásunkat is az dönti el, az ellenzékkel avagy a kormánykoalícióval értünk-e egyet. Egy most olvasott felmérésből ugyanis az derül ki, hogy amíg az MSZP és az SZDSZ híveinek csak 16 százaléka támogatja a megmozdulásokat, 81 nem, addig a Fidesz–KDNP szövetséggel szimpatizálóknál éppen fordított a helyzet. S ugyanilyen ellentétes álláspontot képviselnek akkor is, ha az a kérdés, vajon a munkabeszüntetések révén el lehet-e érni a kormányzati döntések visszavonását (megváltoztatását).

Szerintem viszont a sztorinak – már legalábbis az én olvasatomban – nem pártokról és politikusokról, nem Kövér Lászlókról és Nyakó Istvánokról kellene szólnia, hanem például arról, hogy az elkényelmesedett magyar érdekvédelmi vezetők végre valahára harcoljanak már egy keveset. Meg arról, hogy a szakszervezetek is fejezzék be a majd két évtizeden át tartó semmittevést (finomabban: ébredjenek már fel hosszúra nyúlt Csipkerózsika-álmukból), s csinálják azt, amiért tartják-tartjuk őket. És egyáltalán: a sok süketelés, riogatás és vádaskodás helyett az összes érintett tegye a maga dolgát. A kormány is, a szakszervezetek is. Aztán győzzön az erősebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában