Ország-világ

2007.11.26. 18:55

Tizenhétmilliárd forintot mosott tisztára a bűnbanda

Tizenhétmilliárd forintot mosott tisztára valós és fiktív cégeken keresztül ügyvédi és banki alkalmazottak segítségével egy nemzetközi bűnbanda Magyarországon – közölte Mózs Elek, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) parancsnok-helyettese hétfői sajtótájékozatóján.

Tóth M.

A hálózat negyvenöt magyar és húsz külföldi cégből állt, s elsősorban számítástechnikai termékek forgalmazására, exportjára és importjára szakosodott. Tipikusan harmadik országból szereztek be alkatrészeket, monitorokat és egyéb eszközöket, amelyeket Ausztrián keresztül papíron Szlovákiába és Romániába, gyakorlatilag viszont Magyarországra szállítottak.

Ausztriában adómentesen helyezték szabad forgalomba a termékeket, majd az adás-vételt fiktív cégeket át intézve fizetés nélkül igényelték vissza az áfát. A jogosulatlanul visszaigényléssel 3,4 milliárd forintos csalást követtek el. A nemzetközi szervezet felszámolására egy időben hetven helyszínen mintegy négyszázötven vámos és rendőr csapott le még múlt csütörtök éjjel. Az akció során huszonhárom embert őrizetbe vettek, négy budapesti magyar állampolgár és egy szintén budapesti, de orosz állampolgárságú férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az eljárás során 70 ezer dollárt, 50 ezer eurót, több tíz millió forintot, nagy értékű személygépkocsikat és számítástechnikai árukészletet foglaltak le, illetve száz bankszámlát zároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában