Ország-világ

2007.11.21. 19:01

Több ezren voltak a Kossuth téren

Szerdán hat óra után már több ezren gyűltek össze a Parlament előtt a szakszervezetek által szervezett tüntetésen

Farkas-Vég

A Parlament előtti teret teljesen megtöltötték az emberek a a Liga Szakszervezetek által szervezett demonstráció kezdetén szerdán, nem sokkal hat óra után.

A Parlament előtti parkolót, illetve a Földművelésügyi Minisztérium és a Néprajzi Múzeum előtti területet megtöltötték az emberek, viszont a füves területeken nem állnak.

A demonstráció előtt a rendvédelmi dolgozók az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtt gyülekeztek. A Független Rendőr Szakszervezet, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a polgári védelem, a rendészeti védegylet tagjai és néhány tűzoltó - összesen mintegy kétszázan - rendőri kíséret mellett vonultak át a Kossuth térre.

A metrókijárat előtt álló emberek megtapsolták őket, a Kossuth térről ismert tüntetők egyike pedig hangosbeszélőn azt mondta: ezek nem azok, akik a tüntetőket verték.

„Arra kértük szimpatizánsainkat, hogy vállaljanak szolidaritást a szakszervezetek és a civil szervezetek által mára meghirdetett szolidaritás napja alkalmából, és a szakszervezetekkel együtt emeljék fel hangjukat a felhatalmazás nélküli kormányzás ellen” - fogalmazott Kontur Pál. Hozzátette: a szakszervezetek a feladatukat végzik, amikor tiltakozó akciót szerveznek a kormány elfogadhatatlan intézkedései ellen.

Bár a szakszervezetek tárgyaltak a kormánnyal, a kormány „nagyfokú arroganciát és hajthatatlanságot” tanúsított, így nem maradt más választásuk, mint a sztrájk - mondta Kontur Pál. Hozzátette: a sztrájk és a tüntetés állampolgári jog, demokratikus jog, ami nyugaton elfogadott dolog.

Az országot fél napra megbénító vasutassztrájk után szerda este tízezres fáklyás tömeg gyűlt össze a Liga Szakszervezetek által kezdeményezett, Társadalmi Szolidaritás elnevezésű tüntetésen a parlament előtt. A Himnusz eléneklése után hosszú percekig sorolta a bemondó azokat a szervezeteket, amelyek csatlakoztak az egészségbiztosítás részbeni privatizációja és a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása elleni tiltakozáshoz. A sor igen színes volt, hiszen a Humanista Mozgalomtól a Jobbikon át a Magyar Kommunista Munkáspártig tartott.

„Elegünk van abból, hogy duplán kell fizetni az egészségügyben. Elegünk van abból, hogy a hatalom béna lába újra és újra belerúg a félrevezetett népbe” – mondta Palkovics Imre. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke hozzátette, nem kérnek a szocialisták cinizmusából, nem kérnek a profitorientált üzleti biztosítókból, ellenben valódi társadalmi párbeszédet követelnek. „Történelmet írunk ma este, mert ilyen kemény sztrájk után még soha nem gyűlt össze ilyen méltóságteljes, politikától független tömeg. Reméljük, hogy a kormány és a kormánypárti képviselők is észreveszik, hogy itt most nem a csőcselék gyűlt össze, hanem a magyar munkavállalók, a magyar nép, akik nem engedik megszüntetni a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítást” – mondta Gaskó István a Liga Szakszervezetek elnöke. Bár a tiltakozáson áprádsávos tiltakozók is megjelentek.

Pár száz - az MTI szerint több mint ezer - kormány ellenes tüntető húzódott közelebb a Parlament épültéhez az este 6 órára meghirdetett, majd negyed 8-kor véget ért szakszervezeti demonstráció után.

A tüntetők fújoltak, ahányszor megláttak egy autót a Parlamentet védő kordonon belül, többen azt kiabálják, "Gyurcsány takarodj". A terület biztosítására kiérkezett rendőrök láttán is kiabálni kezdtek, némelyik elégedetlenkedő a szakszervezeti demonstráció résztvevőit is szidta, amiért rendben elvonultak a beszédek után.

Tudósítónk szerint rendőri erősítés is érkezett az Alkotmány utca felől. Jött két tűzoltó autó is rendőri kísérettel, hogy eloltsák a szakszervezeti tüntetés után égve maradt fáklyákat.

A 6 órakor kezdődött szakszervezeti demonstrációra vonatkozó területfoglalási engedély este 8-kor jár le a BRFK szerint. Nem sokkal 8 előtt a rendőrség felszólította a téren maradt embereket, hogy távozzanak. Ezutén még két felszólítás hangzott el, majd a kordon mögött megjelent 150-200 rohamrendőr, akik szépen lassan kjöttek a kordnon mögül. A válasz éktelen fújolás volt.

Este fél kilenckor végül kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről. Tudósítónk szerint sem könnygáz, sem gumilövedékek bevetésére nem került sor, a rendőrség több embert előállított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában