Ország-világ

2007.11.22. 08:33

Végképp eltörölni?

A vizit- és a kórházi napidíj nem csupán az egészségügy átalakításának, hanem szinte az egész reformfolyamatnak a jelképévé vált. Így aztán a kormánykoalíció aligha engedheti meg magának azok megszüntetését.

Stanga István

Szegény Tóth Károly aligha sejthette, hogy amikor a vizit-, illetve a kórházi napidíj visszavonásával kapcsolatos önálló képviselői indítvány beterjesztésének gondolatát felveti, milyen darázsfészekbe nyúl. Bár annyi bizonyos, hogy a honatyát a jószándék hajtotta, s az is logikusnak látszik, hogy – mind mondja – az üzleti alapon működő biztosítók megjelenése bizonyos mértékig szükségtelenné is teszi ezeket a fizetési módozatokat, ám az is tény, hogy javaslata messze túlmutat ezeken a dolgokon. Vannak például olyanok, akik az MSZP-n belüli anarchikus állapotok újabb bizonyítékát látják az ügyben (hasonló megjegyzést tett a koalíciós partner is), mások a szocialisták, illetve a kormány visszatáncolásáról beszélnek, megint mások egy olyan koalíciós cselről, amelynek az a célja, hogy okafogyottá tegye a Fidesz által gründolt népszavazást.

A legnagyobb ellenzéki pártban is gondolhatottak valami ilyesmire, mert kijelentették ugyan, hogy az országgyűlésben igent mondanak majd a Tóth-féle elgondolásra, ám azt is hozzátették: ettől függetlenül folytaják a referendummal kapcsolatos munkát. Az SZDSZ érdemben egyáltalán nem foglalkozott a kérdéssel, mondván, magánakcióról van szó, az MSZP pedig összevissza nyilatkozott a dologról. Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője ugyanis arról beszélt, a képviselő visszavonja majd a javaslatát, csakhogy ezt az érintett nem erősítette meg, ráadásul Gyurcsány Ferenc is megszólalt, akik külföldről üzente azt (vélhetően pártelnöki és kormányfői minőségében is): egyáltalán nem ért egyet Tóth Károly tervével.

Azzal én most nem foglalkoznék, hogy az a néhány száz forint, amelyet az orvosnál vagy a kórházban fizetnünk kell, tényleg segít-e a hálapénz visszaszorításában, aztán azzel se, mekkora szerepe van abban, hogy – amiként a szaktárca állítja  – a társadalombiztosítás immár nem veszteséges, de még csak azzal se, vajon nem hiányozna-e az a havi mintegy 180 ezer forint a háziorvosok többségének. Kétségkívül ezek sem elhanyagolható szempontok, de a koalíciós pártok, a szaktárca, sőt, a kormányzat számára – valószínűleg – sokkal lényegesebb az említett díjak szimbolikus jellege, azok „üzenete”. Például az, hogy az egészségügyi ellátás – bár hosszú ideig sokan ebben a tévhitben éltek – Magyarországon (sem) ingyenes. De még ennél is fontosabb talán, hogy a vizit- és a kórházi napidíj az egészségügy átalakításának, mi több, az egész reformfolyamatnak a jelképe lett. Így hát azok visszavonása nem csupán egyfajta meghátrálást jelentene, hanem annak beismerését is, hogy a reformok kudarcot vallottak. És ezt a kormánykoalíció aligha engedheti meg magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában