Ország-világ

2008.01.21. 07:00

A virágillat csábította növénykutatásra

Viszonylag kevés érettségi előtt álló fiatal tölti a szabad idejét különleges illatú növények tanulmányozásával. Spohn Márton azonban nem hiába teszi ezt. Ennek bizonysága, hogy első lett a valenciai Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyen.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Kutatás vége egy környezetbarát növényvédő szer piacra dobása is lehet – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az egész egy biológiatáborban kezdődött. Márton ugyanis leszakított egy furcsa szagú növényt, mégpedig egy bizonyos szúrós gyöngyajak nevűt. Sejtette, hogy a különös illat nem lehet véletlen, ezért utánaolvasott a szakirodalomban. Kiderült, hogy a növény ezzel a szaganyaggal riasztja el a kártevőket, ha támadás éri. A dologban az a különleges, hogy ez a növény nem állandóan, hanem csak stresszhelyzetben bocsátja ki a védekezőszagot.

A fiatal kutató ezt kezdte tanulmányozni, és az eredmény egy hosszabb kutatás alapja lehet. A folyamat végén egy környezetbarát növényvédő szer piacra dobása is elképzelhető. Spohn Mártont azonban ez a kutatás nem annyira érdekli, inkább az izgatja, hogy megértse, a természetben hogyan játszódik le a folyamat. A fiatalember azonban nemcsak a biológiához és a kémiához ért, hanem a marketinghez is. Szerinte ez utóbbi is hozzájárult ahhoz, hogy megnyerte az uniós versenyt. A győzelemmel egy 3800 eurós ösztöndíj, s egy stockholmi út járt egy egyhetes rendezvényre, amelyen tizenhat ország huszonöt fiatal tudósa vett részt. A decemberi eseményen a fiatalok nemcsak saját munkájukat mutatták be, hanem részt vettek a Nobel-díj-átadási ceremónián is.

Spohn Márton

Született: Budapest, 1989. július 12. Iskola: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Versenyeredmények: Veszprém – biokémia szekció-nagydíj a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján Budapest – I. díj a Tudományos és Innovációs Versenyen Valencia – I. díj az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

Az uniós versenyen elért első díj nem sokat változtatott Márton életén. „Jó érzés volt ugyan nyerni, de nem ez volt az elsődleges célom a kutatással. Azonban az a véremben van, hogy ha elérek valamit, azt szeretem összemérni mások eredményeivel” – mondja a fiatal kutató. A tudományos munka mindenesetre nem igazán egyeztethető össze a tanórákkal, ezért magántanuló lett. Igaz, a verseny után is folytatja a kutatást a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetben. „Emellett mostanában főleg arra fordítom a szabad időmet, hogy ne szakadjak ki teljesen az osztályközösségből” – meséli. Ha úgy érzi a fiatal tudós, hogy kezdi elhanyagolni a barátait, leül a számítógép elé, és mindegyiknek ír egy e-mailt, amelyben megbeszél egy találkozót.

Iskola: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Versenyeredmények:

Veszprém – biokémia szekció-nagydíj a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján

Budapest – I. díj a Tudományos és Innovációs Versenyen

Valencia – I. díj az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Kutatás vége egy környezetbarát növényvédő szer piacra dobása is lehet – fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában