Ország-világ

2008.01.21. 16:05

Csúszós úton nehéz megállni

Nem elég az évszaknak megfelelő gumi ahhoz, hogy az autóval biztonságosan lehessen közlekedni télen.

Árvay

Nem elég az évszaknak megfelelő gumi ahhoz, hogy az autóval biztonságosan lehessen közlekedni télen. Az abroncs sokat segít, de a téli gumik mellé okos vezetéstechnikára is szükség van, hogy a balesetek elkerülhetők legyenek.

Elinduláskor életveszélyesek a durva mozdulatok. Bő gázadásra a kerekek kipörgése a válasz. A fronthajtású autók orra, a hátsó kerekeseknek pedig a fara tör ki jobbra vagy balra. A kuplung finom felengedése mellett enyhe gázzal szabad gyorsítani az autót. Jégen, letaposott havon, emelkedőn elinduláskor az első helyett a második fokozatba kell kapcsolni. A kipörgésgátló ilyenkor jó szolgálatot tesz.

Megállni még nehezebb! Hiába látszik száraznak az aszfalt, fékezéskor a legváratlanabb helyzetekben is megcsúszhat az autó. A páralecsapódás miatti nedvesség, az útburkolaton lerakódott olajos-poros szennyeződés ugyanolyan síkossá teszi az utat, mint a hó. Hidakon, felüljárókon még fokozottabb a veszély, mert itt az aszfalt alulról gyorsan átfagy. Lassításkor a fék helyett a motorfékre kell hagyni a munka nagyobbik részét. Ehhez nem elég a közelben haladó autókat figyelni. A forgalom többi résztvevőinek a mozgására is ügyelni kell.

Amikor egy távolabbi jelzőlámpa pirosra vált, vagy lassítanak a messzebb lévő autók, jobbkéz szabályos kereszteződés illetve kanyar következik, előbb gázelvétellel, és a sebességváltó visszakapcsolásával kell fékezni. A fékpedál ezután következhet. Ha a blokkolásgátló (ABS) hiánya miatt megcsúsznak a kerekek, pumpáló mozgással lehet lassítani az autót, hogy a forgó kerekeknek köszönhetően irányítható maradjon a jármű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában