Ország-világ

2008.01.28. 06:29

Drákói szonda-szigor az utakon

Felesleges a „szonda-félsz”, ha csak szájvizet használtunk. Ugyan időbe kerül, mégis könnyen tisztázhatjuk magunkat.

Szabados Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="215"] Nem érdemes kockáztatni!
[/caption]Egy hete lépett életbe az a kormányrendelet, melynek alapján a rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége: ha a szonda jelez, a vezetői engedély már a helyszínen ugrik. Vagy mégsem? Sokakban akkor is él a „szonda-félsz”, ha alkoholt nem, de olyan élelmiszert fogyasztottak (joghurt, gyümölcsök), amitől – a jólértesültek szerint – jelezhet a készülék.

„Nem kell ettől tartanunk” – reagált kérdésünkre Dr. Jegesy Andrea, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának docense, igazságügyi orvosszakértő. „Természetesen, ha a klasszikus Dianás cukorkát, konyakos meggyet, esetleg bizonyos gyógynövénykivonatot fogyasztunk, meg kell győződnünk az alkoholtartalomról” – tette hozzá a doktornő. „Érdemes tisztázni a különbséget a légalkohol, és a véralkohol-szint között. A légalkoholos mérés a szájüreg alkoholtartalmát is kimutatja, s jelezhet, ha alkoholtartalmú szájvizet, esetleg szájspray-t használunk. Amennyiben nem ittunk, két lehetőségünk van: 10–30 perc múlva újra belefújunk a szondába, amely ekkor már bizonyosan nem fog jelezni, avagy ragaszkodnunk kell a vérvételhez" – tanácsolja a szakember a vétlen autósoknak
.

Ittasan okozott személysérüléses balesetek*

motorkerékpár-vezető: 91 személygépkocsi-vezető: 1276 kerékpáros: 347 segédmotorkerékpár: 220 gyalogos: 125 utas, és egyéb személy: 6 (ebből 125 halálos) *járműkategóriák szerint, 2007 I-III. negyedévben (forrás: KSH)

Egy pohár sör elfogyasztása után a szájban maradt alkohol miatt a légalkohol mérő szonda elszíneződne, ám ugyanebben az időben az illető véralkohol-szintje nulla lenne. Negyedórával később azonban a véralkoholszint is emelkedni kezd. Akinél felmerül az ittas vezetés gyanúja, a hagyományos szondáztatáson túl vérvételnek, vagy légalkohol-mérésnek vetik alá. Ezeket az eredményeket fogadja el a bíróság bizonyítékként. Jelenleg két joghatályos mérésre alkalmas szondát használ a rendőrség – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodája. A Siemens Alcomat, és a SERES típusú hitelesített légalkohol-mérő berendezések, ellentétben a „hagyományos” Spiratest, indikátor csővel, jegyzőkönyvet is nyomtatnak az eredményről. A hitelesített változatokból legalább 1db minden rendőrkapitányságon és végrehajtó állománnyal rendelkező központi szervnél megtalálható.

A rendelet határértékei nem változnak, a továbbiakban is 0,8 ezrelékes véralkoholszintig szabálysértés, e felett bűncselekmény az ittas vezetés. Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet állásfoglalása szerint 0,2 ezrelékes koncentrációig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható, ez az érték ugyanis kialakulhat a normál emésztési folyamatok következtében is. Mivel a véralkohol-szintet számtalan tényező befolyásolja, még a testtömeg ismeretében sincs egyértelmű recept, hogy kinek mennyi időre van szüksége az etanol lebontásához.

Háromhavi eltiltásra bizton számíthat az ittas sofőr

Az eltiltás mértéke az eset körülményeitől függ, de a vizsgálat ideje alatt a sofőr csak utasként ülhet autóba. Magyarországon eddig előfordulhatott, hogy valakinek az ittas vezetés szabálysértése, esetleg bűncselekménye után hónapokkal vonták be a jogosítványát, addig az illető autóba ülhetett. A jogosítványt legfeljebb három hónapra vonhatják be, az eljárást ez idő alatt kell lefolytatni. A tényleges büntetésbe ez az idő is beleszámít. Kondorosi Ferenc kormánybiztos fontosnak nevezte a büntetés időszerűségét, példának felhozva Franciaországot, ahol minden bírság két napon belül megérkezik.

személygépkocsi-vezető: 1276

kerékpáros: 347

segédmotorkerékpár: 220

gyalogos: 125

utas, és egyéb személy: 6

(ebből 125 halálos)

*járműkategóriák szerint, 2007 I-III. negyedévben (forrás: KSH) Nem érdemes kockáztatni! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában