Ország-világ

2008.01.17. 17:43

Duplázott az elmúlt évben az egynapos sebészet

BAMA

Az egynapos egészségügyi ellátásokban nagy áttörést hozott 2007, hiszen az önállóan működő szakrendelők és azok a kórházak is pályázhattak erre a gyógyítási formára, ahol megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás. A szaktárca által kiírt pályázaton 39 új szolgáltató nyert, több, már korábban működő pedig növelhette a biztosító által finanszírozott esetszámot, így megkétszereződött ez a gyógyítási forma – mondta lapunknak Molnár Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető-helyettese. A biztosító statisztikája szerint az egy nap alatt elvégezhető egészségügyi beavatkozások közel 20 százalékát már így látják el – ez az arány 2000-ben 6,7 százalék volt.

Az egynapos ellátás általánossá válásával rövidülhetnének a kórházi kapacitások csökkentése miatt megnőtt várólisták – állítja Molnár Attila, aki szerint három egynaposként ellátott beteg egy várólistást válthatna ki.

Tavaly a nőgyógyászati beavatkozások több mint 60 százalékát, az urológiai gyógykezelések 13 százalékát látták el egynapos ellátásban, 6 százalék volt a kardiológiai, 4 százalék pedig a sebészeti beavatkozás. A szemészeti esetek 2 százalékát látták el így, pedig az EU más tagállamaiban ez az arány 60-90 százalék.

Egyelőre nem tudni, hogy az idén lesz-e újabb pályázat, ám a biztosító finanszírozási jogszabálya lehetőséget ad arra az aktív betegellátást végző kórházaknak, hogy 80 féle beavatkozást a járóbeteg-szakellátásukban engedélyezett teljesítményeik terhére egynapos ellátásként számoljanak el, ez költségcsökkentő számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában