Ország-világ

2008.01.21. 16:03

Elözönlik a világot az új személygépkocsik

ÁNT

Néhány éven belül eléri a világon futó személygépkocsik száma a bűvös egymilliárdot. Annak ellenére, hogy az európai autóeladások az utóbbi években nem növekedtek dinamikusan, a világ más részein jelentős kereslet mutatkozik a járművek iránt. Az Ázsiai piacokon, illetve néhány más fejlődő országban a közeljövőben várható vásárlási láznak köszönhetően világviszonylatban továbbra is évről évre több autó közlekedik.

Az R. L. Polk német kutatócég szerint 2010-re csaknem egymilliárd autót használnak majd a földön, azt ezt követő öt évben pedig további 20 százalékos emelkedés várható. A már most telített piacokon is várható némi növekedés, de ez elhanyagolható az indiai, vagy kínai fejlődés mellett. Míg az USA-ban tavaly 8 százalékkal nőtt az eladott autók száma, addig Ázsiát 43 százalékos bővülés jellemezte. Ehhez hozzájárulnak az ott piacra dobott olcsó autók, mint például a Tata Nano, vagy a Bajaj Auto nemrég bemutatott minije.

Ezekből a járművekből a tervek szerint milliós darabszámot értékesítenének évente. A korlátlan lehetőségekkel csábító piac miatt az autógyártók is sokkal több figyelmet szentelnek ezeknek a szűz területeknek, és az új modellek tervezésekor háttérbe szorulhatnak az európai és amerikai vásárlók igényei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában