Ország-világ

2008.01.23. 14:46

Értékes házért és telekért nagy előleget kér az eladója

Olvasónk egy ingatlan megvételéről tárgyal. Mivel a ház különösen nagy értékű, az eladók a szokásosnál nagyobb előleget akarnak. Olvasónk az illeték mértékére is kíváncsi.

Rados Virág

Hallgatólagos szabály: ingatlan adásvételekor a vásárló a forgalmi érték tíz százalékát fizeti ki az eladónak foglalóként. Erre a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Megállapodás kérdése persze, hogy végül is mennyi lesz az előleg. De a százalékos arány a szakember szerint kielégítő alap az össszeg megállapításához.

Az illeték mértékét viszont törvény szabályozza – így az ügyvéd. Lakás célú ingatlan esetében négymillió forintig a forgalmi érték két százalékát, afölött négy százalékát kell az államnak megfizetni. Ez fontos mozzanat, nem sumákolhatjuk el. Hiszen az ingatlan csak akkor kerülhet a földhivatalnál a nevünkre, ha a szerzés után járó adót leróttuk.

Nem éri meg kisebb összeget tüntetni fel a valódi értéknél vagy vételárnál. A földhivatal ugyanis bármikor kiküldhet egy szakembert, aki fölbecsli a valódi értéket. És akkor fizethetjük az illetéket az után. 
Az ügyvédet általában szintén a vevő hozza, hogy szakértelmével segítse a korrekt adásvételt. Az ő munkadíja többnyire az ingatlanérték egy százaléka, amit ugyancsak a vásárló fizet. Igaz, erről is meg lehet állapodni másképpen – mondja dr. Schneider Péter.

Más a helyzet a nem lakás célú ingatlannal. Ilyen a földbirtok, a garázs, a nyaraló. Ezek megvételekor az érték tíz százaléka lesz az illeték.
A fenti példában szereplő házaspár logikája bizonyos szempontból érthető. De ezt nehezen fogják érvényesíteni. Az emberek tudják: a foglaló zömében tíz százalék. Nem valószínű, hogy ennél többet bárki is előre leperkál majd a házért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában