Ország-világ

2008.01.21. 17:59

Font: a kormány a gazdák ellen dolgozik

B. V.

Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő azt követelte a kormánytól: vonja vissza azt a rendeletet, amely bérleti joghoz kapcsolódó támogatási jogosultságot biztosít a termőföld bérlőinek. Az agrárpolitikus szerint a kormány a gazdák ellehetetlenítésén dolgozik, mivel a rendelettel a gazdasági termelőt termelési kötelezettség nem terhelné, így sokan abbahagyhatják a termelést, és akkor is kapják majd a támogatást. Szerinte ezzel a tulajdonosok járnak a legrosszabbul, hiszen így a termőföld tulajdonosa óriási vagyonveszteséget fog elszenvedni, mert a földjével nem fog tudni mit kezdeni.

A Fölművelésügyi és Vízügyi Minisztérium szerint nem igazak Font kijelentései, mert a rendelet még nem is létezik. Dékány András, a minisztérium szóvivője lapunknak elmondta: az új uniós támogatási rendszer csupán a Magyarországon is jelen levő túltermelést szeretné megakadályozni. Hiszen nem a földbirtok nagyságához köti a támogatásokat, hanem a földbirtok üzemi gazdálkodási része alapján igazságosabb elosztást teremt. Dékány hozzátette, az új rendszer bevezetésével a tulajdonosok nem járnának rosszabbul, hiszen ha a bérlő felmondja a bérleti szerződést, akkor a támogatás a tulajdonosra száll vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában