Ország-világ

2008.01.17. 17:28

Háborognak a bioetanolosok

Éles hangú közleményben reagált a Magyar Bioetanol Szövetség az uniós állásfoglalásra

Z. H.

Éles hangú közleményben reagált a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) Sztavrosz Dimasz EU környezetvédelmi biztos állásfoglalására, amely szerint az EU-nak újra kellene gondolnia a bioüzemanyag elterjesztésére irányuló célkitűzéseit.

A szövetség úgy véli, hogy alaptalanok a biztos állításai, amely szerint a bioüzemanyagok által okozott környezeti és társadalmi problémák sokkal súlyosabbak, mint azt korábban sejteni lehetett. Az érdekképviselet szerint Dimasz a bioüzemanyagok használatában ellenérdekelt nagyipari szervezetek, egyes politikai érdekcsoportok és a civil mozgalmak lobbitevékenységétől vezérelve emelt szót.

A MBSZ cáfolja, hogy a bioüzemanyag-termelésre adott állami támogatások hozzájárulnak az élelmiszerárak emelkedéséhez és az erdőirtáshoz, éhínséghez vezetnek. Az erdőirtás miatti aggályok szigorú EU-szabályozással kivédhetők, amely meggátolja az ilyen áron előállított bioüzemanyag behozatalát – áll a közleményben.

A bioüzemanyag-ipar megfontolt fejlesztése nem vezet az élelmiszerárak jelentős növekedéséhez, és így nem a szegények ellen hat abban az esetben, ha az alapanyagot megfelelő módszerekkel biztosítják – hangsúlyozza a szövetség. A legtöbb kritika a bioetanol-gyártókat éri, mivel ehhez ma még főleg olyan növények biztosítják az alapanyagot, amelyeket elsősorban élelmiszer célú felhasználásra termesztettek. Ellenben a következő években már egyre nagyobb arányban cellulózból – növényi rostokból, hulladékokból, energiafűből – állítják majd elő az etanolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában