Ország-világ

2008.01.31. 15:21

Hat évig tart még a Magyar Posta egyeduralma a levélfeladásban

A régi uniós tagállamoknak 2011-től, az újaknak viszont csak 2013-tól kell teljesen megnyitniuk a postai szolgáltatások piacát. Az Európai Parlament ugyanis csütörtökön változtatás nélkül jóváhagyta a postaliberalizációról szóló jogszabálytervezetet, amelyről már második alkalommal határozott.

BAMA

Az első olvasatban megszavazott főbb változtatásokat, a tagállamokat képviselő Tanács is támogatásáról biztosította. A nemzeti postáknak már csak az 50 gramm alatti levélküldemények piacán van egyeduralmuk. A Magyar Posta vezetése hosszú időn keresztül igyekezett meggyőzni az európai döntéshozókat arról, hogy a korai piacnyitás tönkre tenné jó néhány tagállam nemzeti postáját. A magyar társaságnak is komoly érvágást jelentene, hiszen a levélpostai szolgáltatás nyolcvan százalékát az 50 gramm alatti küldemények teszik ki, amiből több mint ötvenmilliárd forint bevétele származik a társaságnak.
A Magyar Posta ezért kérte a teljes liberalizáció határidejének eltolását, annak fokozatos bevezetését. Álláspontjához csatlakoztak az új tagállamok, és néhány, különleges földrajzi helyzetű ország, mint Görögország és az úgynevezett kis lakosságú országok, mint Luxemburg is.

Továbbra is életben marad az az uniós szabály, hogy a nemzeti postatársaságoknak hetente öt napon kell mindenkinek megfizethető áron postai szolgáltatásokat nyújtaniuk. Emellett minden EU-polgár számára biztosítani kell legalább heti egy kézbesítést, s meg kell tartani a jól működő, elegendő hozzáférési pontot biztosító postai hálózatokat a vidéki, távoli vagy ritkán lakott területeken. Üdvözli a Magyar Posta az Európai Parlament végső döntését. A társaság szerint olyan szabályozás született, amely mindenkit versenyhelyzetbe hoz, mivel figyelembe vette a tagállamok történelmi és gazdasági sajátosságaiból eredő különbségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában