Ország-világ

2008.01.17. 17:59

Italok és keresztapák

Az italok világában is vannak keresztapák, keresztanyák, csak kevesen ismerik őket

BAMA

Az italok világában is vannak keresztapák, keresztanyák, csak kevesen ismerik őket. Pedig Bloody Mary, Dom Pérignon és társaik valaha élő emberek voltak.

Grog

A brit admirálist, Sir Edward Vernont a matrózok Old Grognak csúfolták, mert a tengerész tiszt örökké furcsa kabátot viselt, amelynek anyaga egy bizonyos grogram szövetből készült. Miután az admirális 1740-ben úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák, grognak kezdték csúfolni a híg löttyöt. Ez nem más mint egy forró ital whiskyből, ginből, rumból, cukorból, citromléből, szegfűszegből és fahéjból készítve.

Dom Pérignon

A híres francia pezsgőgyártó cég a legjobb termékét egy szerzetesről, Dom Pierre Pérignon-ról nevezte el. Az ok: a francia barát volt az első, akinek sikerült kellemes ízű és habzó bort előállítania.

Bloody Mary

I. Mária, angol uralkodó után nevezték el, Bloody Mary ugyanis az ő gúnyneve volt. Ennek ellenére az ital nem angol eredetű, Párizsban 1920-ban készült az első.

Benediktine

A híres francia likőr a Bencés rend után kapta a nevét. A fecampi kolostorban már 1510-ben azon munkálkodtak, hogy milyen módon lehetne finom és egészséges itókát előállítani. Végül sikerült. n Fábos E.

Miért fütyülős a pálinka?

A fütyülős pálinka neve a fütyülős üvegre (korsóra) vezethető vissza. A fütyülős üveg legfőbb „ismertetőjele”, hogy a nyaka három-négyszer olyan hosszú mint az üveg teste. A 18–19. században terjedt el kocsmai használatban. Nevét onnan kaphatta, hogy az üveg fogyasztás közben fütyülő hangot hallatott. Egy másik vélekedés szerint viszont, amikor kiürült az üveg a vendégek belefújtak, vagyis füttyel jelezték a kocsmárosnak, hogy jöhet az utánpótlás. A fütyülős üvegben eleinte bort, majd később borpárlatot szolgáltak fel. Később füttyös üvegbe palackozták a pálinkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában