Ország-világ

2008.01.21. 16:15

Izrael - kellemes tavasz a télben

A Közel-Kelet legeurópaibb városa két városrész összefonódásából jött létre. Jaffa és Tel Aviv ezreket csábít ódon piacaival, múzeumaival és pezsgő kulturális életével.

Sebestyén Hédi

Tel-Aviv a Közel-Kelet talán legeurópaibb metropolisza. Ez a tény persze nem teszi rögtön érdekessé Izrael gazdasági és pénzügyi központját a turisták szemében, de a város látnivalói lenyűgöző élményt tartogatnak az idelátogatóknak. Tel Avivot a bevándorló zsidók alapították az 1900-as évek elején a történelmi fontosságú óváros, Jaffa mellett. Az új település gyorsan növekedett, s így rövidesen egyesítették a két várost, így keletkezett (ahogy az izraeliek nevezik) Tel Aviv–Yafo. Az újabb kerületek képe azonban igazodik az óvároshoz: a legtöbb épület homokszínű, mert a környező vidékről csak ilyen homokköveket tudnak kitermelni építőanyagnak. A műkövek és a burkolatok egyébként az ország sok területén, így Tel Avivban is a híres jeruzsálemi Siratófal köveit imitálják.

A város kikötői része Jaffához kapcsolódik, hiszen az óváros már a középkorban is híres kikötőváros volt. Innen rálátni az egész tel-avivi öbölre, a pompás szállodasorokra, és a parti sétányra. Még a legöregebb, és persze legpatinásabb hotelek is nyitva állnak az utazók előtt. Az ott megszállók csodás tengeri kilátásra számíthatnak.

Jaffa kis sikátoraiban számos régiségbolt található. Különleges élmény a furcsa hangulatú piacokon bolyongani, az antik tárgyak, a régiségek és az ócskaságok között válogatni. Alkudozni itt is kötelező: az üzlet megkötése alatt körülbelül 30 százalékkal lehet, és kell lefaragni az eredeti árból.

A piacon és az utcákon százméterenként gyümölcsárusok kínálják hangosan portékájukat, frissen facsart gyümölcsleveiket. A házak közötti kis udvarokon pedig jobbnál jobb éttermek bújnak meg. Lépten nyomon megtalálhatóak a Közel-Kelet „gyorséttremei”, ahol olcsóbban lehet a keleti konyha jellegzetes fogásai közül válogatni. Az egyik ilyen falatozóban, a Beit Haeshel utcában megbúvó Dr. Shakshukában például

Mit mennyiért?

Fél liter friss gyümölcslé 700–900 Ft Egy tál saksuka 920 Ft Koktél szórakozóhelyen 1500–1900 Ft Üdítő szórakozóhelyen 1200 Ft (a pubokban az ital olcsóbb) Buszjegy 280 Ft Taxi (városban) 1800–2800 Ft Buszjegy Haifa és Tel-Aviv között 1315 Ft (1 sékel ~ 47 Ft)

frissen készült saksukát kínálnak. Ez az étel nagyon hasonlít a lecsóhoz, beleütnek pár tojást is, majd az egészet megpirítják serpenyőben. Hozzá a szokásos salátákat (káposztasaláta, répasaláta, humusz, padlizsánkrém) fogyasztják valamint rengeteg friss pitát esetleg kenyeret. A tunkolás itt természetes, sőt kívánatos, hiszen ezzel is kifejezik mennyire ízletes az étel.

A Földközi tenger partján, az izraeli partszakasz középső részén fekvő városban kiemelkedő a kulturális élet. Nagyon jók az alternatív színházak, a modern táncegyüttesek előadásai, de óriási a választék a különféle stílusú koncertekből is.

Izrael történelmének megismeréséhez érdemes megnézni az eredeti állapotában megőrzött Függetlenségi Múzeumot, ahová azonban csak előjegyzéssel lehet bejutni. Kihagyhatatlan látnivaló a Diaszpóra Múzeum, amely csak idegenvezetővel járható körbe.

A Yitzak Rabin téren – ahol Izrael állam egykori miniszterelnöke merénylet áldozata lett –, a nagyobb tereken, a múzeumoknál, a tömegrendezvényeken, és a túristacsoportokkal mindig áll néhány fegyveres őr. Ez egy ideig szokatlan lehet, de néhány nap után mindenki hozzászokik a biztonságra vigyázó rendőrök és katonák látványához.

Biztonsági szabályok

Tel-Avivba naponta többször repülnek járatok Budapestről. Az utazás egyetlen kényelmetlensége, hogy a tel-avivi, Ben Gurion repülőtéren alapos és sokrétű biztonsági ellenőrzésre számíthatnak a beutazók. Ferihegyen ez a procedúra a Malév járatoknál rövidebb, az izraeli légitársaság gépeinél azonban a kinti rendszer szerint zajlik. Éppen ezért utóbbinál 2–3 órával a gép indulása előtt ki kell érni a repülőtérre. A tel-avivi Ben Gurionra is érdemes két és fél, három órával előbb kimenni. Az ellenőrzés tolmács segítségével zajlik, így azoknak sem kell hosszabb procedúrára számítani, akik nem beszélnek sem héberül, sem angolul. További információk a légitársaágok honlapján olvashatók.

Egy tál saksuka 920 Ft

Koktél szórakozóhelyen 1500–1900 Ft

Üdítő szórakozóhelyen 1200 Ft

(a pubokban az ital olcsóbb)

Buszjegy 280 Ft

Taxi (városban) 1800–2800 Ft

Buszjegy Haifa és Tel-Aviv között 1315 Ft

(1 sékel ~ 47 Ft) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában