Ország-világ

2008.01.17. 15:45

Kampánystart

Elindul a szocialisták népszavazási kampánya is, amelynek célja az „igenek” számának csökkentése. Hogy aztán az MSZP-nek bejön-e ez az „ügyfélszolgálati” munka, azt nem tudni, miként azt sem, milyen harcmodort választ az ellenzék.

Stanga István

Amikor néhány napja arról írtam, örülök neki, hogy a szocialista párt nem az anti-kampányt választotta, több kommentező is a kétségének adott hangot ezzel kapcsolatban, megjegyezve: szerintük az MSZP továbbra is bagatellizálja majd a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást. Nos, mára végérvényesen eldőlt, hogy a párt „beleáll” a kampányba. Tegyük hozzá: nem jószántából. Az elmúlt időszak közvélemény-kutatási eredményei ugyanis egyszerűen nem hagytak más választást a számukra, lévén azok a referendumon részt venni szándékozók számának folyamatos növekedését mutatták, nem is szólva az egyes kérdésekre adandó „igen” válaszok elsöprő többségéről. Ilyen előzmények után szinte semmilyen remény nem lehett arra, hogy a koalíció az alacsony részvételre, ergo egy érvénytelen szavazásra játsszon. Maradt hát a küzdelmesebb, de úgyszintén nem sok sikerrel kecsegtető út.

Az ugye, a kezdetektől fogva világos volt, hogy lehetetlen a „nem”-et győzelemre vinni, innen pedig már csak egy ugrás volt annak felismerése, hogy akkor – amennyire ez csak lehetséges – az „igen”-ek számát kell csökkenteni. A szocialisták szemszögéből nézve ez valamelyest egyszerűbb és kivitelezhetőbb is (ezt egyébként tényleg nehéz lenne vitatni), ráadásul a cél nem egy agresszív, negatív hangütésű kommunikáció révén érhető el (sőt), ami amúgy is sokkal inkább bumeránghatást váltana ki, azaz mozgósítana. Hogy aztán ez az úgynevezett „hideg kampány”, az ügyfélszolgálatok tevékenységére hajazó felvilágosító munka (ez utóbbi hasonlatot Juhász Ferenctől, a párt alelnökétől kölcsönöztem), tehát az emberek tájékoztatása, esetleges kérdéseik megválaszolása meghozza-e a várt eredményt, az természetesen a jövő zenéje. Dehát mit is tekintenének eredménynek az MSZP háza táján? Nos, vélhetően már azt is, ha kevesebb „igen” születne, mint amennyit a kutatók előrevetítenek. Amiből persze, az is következik, hogy minél jobban eltérnek ezek a számok, annál inkább lehetőség mutatkozik a történések „győzelemként” való eladására.

Az ellenzék célja még egyértelműbb: minél több embert odavinni az urnákhoz, azaz egy olyan részvételi és „igen” arányt felmutatni, amely egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. Az ezt szolgáló stratégiába aztán sok minden belefér, a szavazás tétjének egekbe emelésétől kezdődően (megbukhat a kormány), a koalíció országpusztító munkájának ecsetelésén át, egészen Gyurcsány Ferenc személyének kitartó támadásáig. Persze, hogy ezek közül melyek „játszanak”, azt jelenleg lehetetlen megmondani, miként azt is, hogy az elkövetkezőkben – az ellenfél lépéseire reagálva – miként írják át a forgatókönyveket a  táborokban. Különféle jóslásokat, prognózisokat természetesen bőven hallhatunk majd, de az igazság pillanata csak valahol március táján jön el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában