Ország-világ

2008.01.23. 17:43

Karácsonykor már digitális adást nézhetünk

A digitális átállás a háztartásokra minimális anyagi terheket ró majd. Az átállás miatt kialakuló éles verseny jobb minőséget és nagyobb választékot eredményez – ígérik a szakértők.

Boda Veronika

Decemberben elindulhat az első digitális adás, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján ugyanis nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni televízió és rádió műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját. Pataki Dániel az NHH elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a lehetséges pályázókkal februárban szóbeli konzultációt tartanak, melynek tapasztalatait feldolgozva márciusban kiírják a végleges pályázatot. Pataki hozzátette, reményeik szerint már augusztusban megköthetik a szerződéseket a nyertes pályázókkal, akik akár azonnal el is kezdhetik a digitális műsorszórást.

A teljes átállás végső dátuma kereskedelmi televíziók esetében 2011. június 30, rádióállomások esetében pedig 2014. decembere lesz. Televíziók és rádiók esetében is a pályázóknak 94 százalékos lakossági lefedettséget kell garantálnia, és minimum 75 százalékos hozzáférhetőséget. A pályázatokat az NHH bírálja el, és a döntést a Parlament hagyja jóvá.

Az NHH tájékoztatója szerint a digitális átállás célja a nemzeti kincset jelentő frekvenciakészletnek a jelenleginél hatékonyabb felhasználása, a fenntartható és hatékony verseny megteremtése, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférésének elősegítése. Az NHH elnöke elmondta, Magyarországon a lakosság 25 százaléka mindössze a három országos lefedettségű csatornát tudja fogni. A átállással ezek a háztartások is minimum öt csatornát, de az elnök várakozásai szerint akár ennek a dupláját is tudják majd fogni. A digitális átállásra az Unióba való belépésünkkor egyébként kötelezettséget is vállaltunk – tette hozzá Pataki, valamit elmondta, hogy Magyarország Európában rekord gyorsasággal halad a digitális átállás felé.

Rozgonyi Krisztina az NHH tanácsának elnöke elmondta, az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy igény van a digitális tévékre. Példának említette Angliát, ahol az egy évvel ezelőtti átállás óta már a lakosság negyven százaléka digitális adást néz esténként. Magyarországi felmérések szerint a lakosság csupán 40 százaléka hallott a digitális televíziózásról, és arról, hogy ehhez új eszközöket is kell majd vásárolnia – tette hozzá a szakértő. Ezért mint mondta, a hivatal a pályázati felhívásban feltételként tűzte ki a lakosság teljes körű tájékoztatását.

A tanács elnöke kérdésünkre elmondta, a digitális átállás a lakosságra csak minimális terheket ró. A piaci szereplők számításai szerint egy úgynevezett set top box –amely egy dekóderből és egy szobaantennából áll– 5 000 forintba, a hivatal szerint 10 000 forintba kerül majd. Rozgonyi hozzátette, ez az összeg egyszeri beruházási költség, amelyre a szolgáltatók részletfizetési lehetőséget is adhatnak, a minimálbér egy százalékát nem meghaladó összegben.

A hivatal ígéretei szerint, ha 2012-ben még lesznek olyan rászoruló családok, ahol nem sikerült a dekódert megvásárolni, azokon célzott állami támogatással fognak segíteni. Valamint hozzátette, a digitális tévék egy részének esetében nem lesz előfizetési díj, és megmaradnak a jelenlegi kábel és műholdas sugárzású csatornák illetve szolgáltatók is. Lehetnek olyan digitális csatornák, amelyek pénzért lesznek majd láthatóak, de az eddigi tapasztalatok szerint a modell akkor életképes, ha olcsó a set top box és ingyenes a szolgáltatás, különben a fogyasztók nem váltanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában