Ország-világ

2008.01.27. 06:15

Készülődnek a népszavazásra

Március 9-re írta ki Sólyom László köztársasági elnök a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazást a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról. A két legnagyobb párt felelősét kérdeztük az induló kampányról.

Éber Sándor - Tibay Gábor

Juhász Ferenc (MSZP)
– Március 9-e lesz a népszavazás időpontja. Mit szól ehhez a szocialista párt?

– Kalkuláltunk ezzel az időponttal. Tudtuk, hogy az elnök úr mozgástere behatárolt: március 9-e volt az első nap, melyre kiírhatta a szavazást. Nincs kommentálni való ezen, az időpont kitűzése a köztársasági elnök joga és kötelessége.

– Azért az SZDSZ csak hozzászólt: azt mondták, a korai időpont a Fidesznek kedvez.

– Az elmúlt jó fél évben a Fidesz már látens kampányt folytatott. Ha úgy tetszik: verseny- és kampányelőnyben van. Mi azonban nem mondhatjuk azt, hogy amit elmulasztottunk az elmúlt fél esztendőben, azt most néhány hét alatt be tudjuk pótolni.

– Említette korábban: a népszavazással kapcsolatosan leginkább kármentésre készül az MSZP. Vagyis számoltak a vereséggel, és a kérdés mindössze annyi, hogy milyen arányú lesz az?

– Egy politikusnál alapfeltétel, hogy ismerje a pontos helyzetet. Magyarországon az emberek többsége nem szeret például adót vagy illetéket fizetni. Teljesen természetes az, hogy senki nem fogadja lelkesen a kórházi napidíjat vagy vizitdíjat sem. 

– Ha így van, nagyjából milyen eredménnyel lennének elégedettek? Tíz százaléknyi nemmel? Hússzal?

– Nem akarok alakoskodni, de nem foglalkoztunk a konkrét számokkal. Mindegy, hogy például kétmillió ötszázezer igen mellett kétmillióan, vagy csak százötvenezren mondanak nemet.

– Azért nem teljesen: ha nagy a nemek száma, az nyilván azt jelenti, a szavazók megértették az érvelésüket, eljutott hozzájuk az üzenet.

– Arra szavazói aktivitást szervezni, hogy menj el szavazni, hogy holnaptól fizethess valamilyen szolgáltatásért, illúzió. Nem véletlenül mondtuk azt: arra buzdítjuk az embereket, hogy szavazzanak nemmel, de az is velünk van, aki nem szavaz igennel.

– És hogyan igyekeznek majd mindezt elmondani?

– A népszavazást nem az MSZP és a Fidesz közötti versengésként értelmezzük, hanem három fontos kérdésről szóló döntésként. De nincs olyan, ami semmissé tenné a változtatás szándékát. Éppen ezért nem fogunk negatív kampányt folytatni. Hiszünk a saját igazunkban. Alapvetően azt mondjuk: nem ígérgetni kell, hanem bemutatni, mi miért történik, akár az egészségügyben, akár az oktatásban.

– És mibe kerül majd a kampány a pártnak?
– Rádió- és tévéreklámok, szpotok nem készülnek, országos lefedettségű médiahirdetést írott sajtóban sem teszünk közzé. Ezek ugyanis nagyon sok pénzbe kerülnek. Megszabtuk a felső határt: 150-200 millió forintnál nem költünk többet. A költségekkel természetesen el is számolunk.

– Ha nem költenek sokat, hogyan juttatják el az álláspontjukat a szavazókhoz?
– Például tájékoztató kiadványokat továbbítunk a háztartásokba az MSZP terjesztői hálózatán keresztül. A visszafogottság szándékos: nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy a tét nagyságát harsány kampánnyal növeljük.  De lesznek például telefonos megkereséseink is: az állampolgárok kék számon kérhetnek a kérdésekről további információt.

– A párton belül hogyan találták meg Önt ezzel a feladattal? Mi lesz, ha itt áll a végén egy vesztes népszavazással?
– Ha az a naiv hit él valakiben, hogy a szocialista párt már eleve kinevezte a felelőst, nagyot téved. Ha nem lenne eleve elrendelt a közvélemény állásfoglalása, csak akkor lehetne ezt mondani. De most a felelősségünk közös. Az én szerepem pedig inkább a szervezés, semmint a harc megvívása.

– Amikor megbízta a koordinációval Gyurcsány Ferenc, mégis, mit mondott önnek? Hogyan esett önre a választás?

– Megbeszéltük azt, hogy ebben a kampányban a szocialista párt elnökségének, frakciójának és helyi szervezeteinek egyaránt van feladatuk, fontos a munkamegosztás. Az MSZP vezető tisztségviselői, az én kivételemmel, mind kormányzati funkciót töltenek be, úgyhogy egyetlen percig nem sem volt kérdés előttem sem, hogy ezt nekem kellene vállalnom. Maga a döntés is körülbelül ennyit vett igénybe: van egy feladat? Van. Csinálni kell? Hát akkor csináljuk meg.


Tarlós István (FIDESZ)
– Elégedett-e a polgári oldal a népszavazás időpontjával, március 9-ével?

– A Labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét teljesen mindegy, hogy május 10-én, vagy 26-án rendezik. A végeredmény a fontos. Teljesen értelmetlen az időpont körüli herce-hurca. Az április 6-i dátumot is csak egy sokadik erőszakos újságírói kérdés préselte ki belőlem. A liberális ügyvivőt, Horn Gábort sem értem, miért csinál cirkuszt az időpont körül. Az SZDSZ már régóta tudta, hogy lesz referendum, miért nem készültek fel rá eddig? Az már biztos, hogy ütődött plakátokat készítenek, amelyek azt sugallják, hogy ne szavazzanak az SZDSZ-re. Az emberek csak röhögnek rajtuk. Az időpont abból a szempontból jó, hogy március 15-e előtt kevesebb értelme van botrányt csinálni az utcákon.

– Milyen hatása lehet majd a népszavazásnak a nemzeti ünnepre?

– Rossz érzésem van. Megint lesznek majd olyanok, akiknek érdekük, hogy zavargásokkal, szélsőségesekkel riogassák az embereket. Esetleg a szélsőségeseket be is szervezik az eseményekbe, mintha a jobboldal keltene zavart, pedig ez a kormányoldal érdeke, csakúgy, mint 2006 szeptemberében. A riogatás, rémisztgetés ellenére el kell menni szavazni, hogy megmutassuk, nem lehet bármit megtenni ebben az országban.

– A közvéleménykutatások szerint fényes Fidesz-KDNP siker várható. A felmérések azt mutatják, hogy még a szocialista szavazók jó része is igennel szavazna.

– A végeredmény sem fog máshogy alakulni. Nem engem, hanem a baloldali választókat csapták be, azokat, akik nem gondolták, hogy az MSZP ekkorákat fog hazudni. Ezzel 2006 tavaszán még lehetett választásokat nyerni, ma már azonban nem, a mellébeszélés kora lejárt. Mindenkinek el kell mennie szavazni, hogy politikai ítéletet mondhasson a kormány működésének legfontosabb pontjairól, amelyekről korábban másokat ígért.

– Milyen következménye lehet az eredményes referendumnak?

– Nem lesz formális jogi következménye a népszavazásnak. Egy igazi demokratikus országban azonban egy megrázó politikai vereség után a kormány levonja a megfelelő tanulságokat, és lemond. Magyarországon az nem hozna megoldást, ha a referendum után eltörölnék a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Bár a jelenlegi kormányfő által irányított parlament bármit megtehet. A nép döntése azonban megakadályozhatja azt a torz politikai gondolkodást, mely szerint következmények nélkül is bármit meg lehet tenni.

– Milyen eszközöket vetnek be a kampányban?

– Kiadunk egy szerény külsejű tájékoztató füzetet, nem olyan csillogóan látványosat és drágát, mint a kormányoldal. Terveink szerint készül egy olcsó televíziós spot is. Nem médiaeszközökkel, hanem inkább személyesen akarjuk meggyőzni az embereket. Személy szerint én már lassan ötven településre mentem el, de biztosan találkozom az választókkal még hetven-nyolcvan helyen.

– Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között ezúttal elmarad a televíziós vita. Ön vállalná egy televíziós megmérettetést riválisaival?

– Bárkivel hajlandó vagyok leülni vitázni. A főpolgármester-választásnál Demszky Gábort is kihívtam egy ilyen szereplésre, de ő félt ettől.

– Kik vesznek még részt a párt vezetéséből az ön által vezetett kampányban?

– Az utolsó három hétben az általam tömörített civil szervezetek vezetői is bekapcsolódnak a kampányba, és a Fidesz vezető politikusai is egyre aktívabban vesznek majd részt ebben. Nagyon számítok például Varga Mihályra és Pokorni Zoltánra, valamint a párt elnökére, Orbán Viktorra is. Az országjárás során helyi szinten a polgármesterek és a Fidesz-vezetők végig aktívan segítik a munkámat.

– Mennyi pénzből vezetheti le a kampányt?

– Amikor felkértek erre a feladatra, megállapodtam a Fidesz vezetőivel, hogy pénzügyi dolgokkal nem foglalkozom. Az biztos, hogy az 50 százalékos népszerűséget élvező Fidesznek kevesebb lesz a kampányköltsége, mint az egyszázalékos támogatottságú SZDSZ-nek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában