Ország-világ

2008.01.20. 19:32

Kié lehet 240 ezer hektár föld?

Alkotmányellenesnek véli, ezért megtámadta a termőföldről szóló törvény tavaly őszi módosítását Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője. Beadványát múlt pénteken postázta az Alkotmánybírósághoz.

B. F. I.

A képviselő szerint a tulajdonviszonyokat is alapvetően érintő módosítást „lopott be” a törvénybe a parlamenti többség a mezőgazdasági bizottság ülésén, de már a részletes vita lezárása után. Tehát a házszabállyal ellentétes módon, ami az úgynevezett közjogi érvénytelenséget vonja maga után. A miniszter által benyújtott eredeti javaslat ugyanis nem nyitotta meg a tulajdonszerzésre vonatkozó szabályok módosítását, amit az indoklásában külön is leszögezett a tárca: „A törvényjavaslat nem változtatja meg a tulajdonszerzésre és haszonbérletre vonatkozó szabályokat.”

A bizottsági módosítással végül elfogadott törvény végleges szövege viszont úgy szól: „A szervezeti változással… létrejött belföldi jogi személy… és más szervezet a jogelődje – 1994. július 27-ét megelőzően megszerzett – tulajdonát képező termőföld tulajdonjogát megszerezheti.” Tehát a tulajdonszerzésre vonatkozik a módosítás, ami szöges ellentétben áll a törvény más pontján még jelenleg is hatályos szabályozással, miszerint a termőföld tulajdonjogát elsődlegesen kizárólag belföldi magánszemély szerezheti meg. Frisch Oszkár, az MDF agrárkollégiumának vezetője szerint mintegy 240 ezer hektár olyan termőföld tulajdonjoga forog kockán, amelynek a nemzeti földalapban a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában