Ország-világ

2008.01.23. 13:01

Népszavazás! Az ellenzék nagyon örül, a kormánypártok kevésbbé

Sólyom László köztársasági elnök 2008. március 9-re népszavazást írt ki a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében.

Europress-összeállítás

Sólyom László köztársasági elnök 2008. március 9-re népszavazást írt ki a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében. A kormány tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. Ezzel kapcsolatban egyetlen dolguk, hogy biztosítsák a lebonyolításhoz szükséges 4,5 milliárd forintot – közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid kitért arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése, miszerint a népszavazási kérdések nem érintik a költségvetést, kijelöli az utat a kormány számára.

Ez azt jelenti, hogy a kabinet nem pótolhatja a háziorvosok emiatt kieső bevételét, illetve a felsőoktatási intézmények ösztöndíjra és fejlesztésre szánt bevételeit – hangoztatta Daróczi Dávid.

Racionális érvek szólnak amellett, hogy a köztársasági elnök március 9-re írta ki a népszavazást, de be kell látni, hogy egy ilyen korai időpont a Fidesznek kedvez - reagált Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke Sólyom László döntésére a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazásról.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a köztársasági elnök által a népszavazás megtartására megjelölt március 9-ei időpontot - mondta a párt szóvivője a bejelentést követően szerdán az MTI-nek.

"A KDNP üdvözli, hogy Sólyom László a legkorábbi időpontra tűzte ki a szociális népszavazást" - fogalmazott Halász Zsuzsa, aki indoklásként hozzátette: már eddig is rendkívül hosszú ideje húzódott ez az ügy.

A szóvivő szerint már régen meg kellett volna tartani a  népszavazást. Úgy vélte, már régen túl lehetne az ország ezen az  eseményen, ha egyes szervezetek és magánszemélyek politikai megrendelésre nem vetettek volna be minden eszközt a népszavazás megakadályozására. Halász Zsuzsa példaként az Országos Választási Bizottság és az SZDSZ-hez közeli Kálmán László nyelvész tevékenységét említette.

A Fidesz szerint a népszavazás egy új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, a referendum egy tisztább, igazabb politikai korszak első napja lehet - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában