Ország-világ

2008.01.21. 10:43

Ötletbörze adóreformra

Egyetlen adómódosítási javaslatcsomag sincs még a kormány előtt. Egyelőre csak annyit lehet sejteni, hogy a járulékok csökkentése, az szja-tábla átalakítása és az áfakulcsok esetleges átrendezése a főbb csapásirányok.

Dutka Noémi

Lázasan számolják a kormány szakértÕi, hogyan lehetne a „jusson is, maradjon is” elv mentén mérsékelni a magyarországi adóterhelést. Veres János pénzügyminiszter múlt pénteken közölte: a kormány februárra alakítja ki végleges álláspontját.

A pénzügyminiszter korábban a Vasárnap Reggelnek adott interjújában hangsúlyozta: bizonyosan lesz járulékcsökkentés. Hozzátette, a gazdasági és versenyképességi kerekasztal által javasolt nyolc-tíz százaléknál jóval kisebb mértékÛ mérséklésre van csak mód.

A kerekasztal szakértÕi a jelenleg 20 százalékos normál áfakulcs 25 százalékra emelésébÕl ellentételeznék a kiesÕ bevételeket. Veres János szerint azonban az inflációs kockázatok miatt nincs mód arra, hogy növeljék a forgalmiadó-terheket, ami az árak emelkedését idézné elÕ.

Ehelyett a szakértÕk azt vizsgálják, milyen megtakarítási lehetÕségek rejlenek a költségvetési elÕirányzatokban, és mely adókedvezményeket, illetve -mentességeket lehetne megszüntetni. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szabad demokrata államtitkára, az SZDSZ ügyvivÕje az InfoRádió Aréna címÛ mÛsorában kiemelte: valódi adóreformra van szükség, versenyorientáltabbá kell tenni a rendszert, és több pénzt kell hagyni az embereknél.

Konkrét elÕterjesztésrÕl azonban nem tudott beszámolni, mivel a kormány elÕtt még egyetlen adómódosítási csomag sincs. Elmondása szerint hatféle javaslat létezik, de egyelÕre mindegyikrÕl koalíciós szinten zajlanak a szakmai egyeztetések. A kormánykoalíció korábbi miniszterei is beszálltak az ötletelésbe.

Csillag István volt szabad demokrata gazdasági miniszter, az Eximbank és a Mehib jelenlegi elnöke továbbra is az SZDSZ védjegyévé vált 20 százalékos, egykulcsos adórendszeren lovagol: 20 százalékos áfát, nyereségadót, személyi jövedelemadót szorgalmaz. Igaz, utóbbinál árnyalná a képet: évi félmillió forint jövedelemig 0 százalékos, 2,5 millió
forint felett viszont már 30 százalékos adómértéket vezetne be.

László Csaba volt pénzügyminiszter szerint nincs annyi mozgástér a költségvetésben, hogy drasztikus adócsökkentésre lenne lehetÕség. Mivel az ellenÕrzés szigorításával nem lehet ezermilliárd forintokat beszedni, az adóreformot csak apró lépésekkel, több év alatt lehet megvalósítani.
Ugyanakkor szükség van a járulékok és az osztalékadó csökkentésére,
illetve a kiegészítÕ adók megszüntetésére – hangsúlyozta
László Csaba.

Nálunk mintegy 30 adótípus mÛködik, ám a bevételek 96-97 százaléka néhány komolyabb adóból származik. A kiadások csökkentésével,
egyes adók emelésével, hatékonyabb behajtással lehetne
megteremteni a jövÕ évi adócsökkentés alapját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában