Ország-világ

2008.01.25. 16:55

Újabb szennyezőt talált a Greenpeace

„A stájerországi Wollsdorfban lévő bőrgyár szennyvízértéke október óta drasztikusan megemelkedett, és részben túllépte a törvényesen megengedett határt, ami kiváltó oka lehet a Rába újbóli habzásának” – közölte pénteken a Greenpeace.

V. M.

A nemzetközi környezetvédő szervezet közleménye szerint a törvényesen engedélyezett határértéket tizenkétszeresen lépte túl a szennyezés. Pénteken rosszabbodott a helyzet, nemcsak a Rába, hanem a Lapincs folyó is behabosodott.

Különösen a szerves káros anyagok - a foszfor, a króm és a nitrogén - kibocsátása nőtt meg. A Greenpeace leszögezte, elfogadhatatlannak tartja a wollsdorfi Schmidt-bőrgyár magatartását, és felkérte a hatóságokat a megfelelő intézkedések sürgős megtételére. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint már 30-40 négyzetméteren összefüggő habzó felület látható a folyón, ezért harmadfokú készültséget rendeltek el az érintett szakaszon.

Közben „hamis és felelőtlen kijelentésnek” minősítette pénteken az erdélyi Verespatakra színesfémbánya építését tervező Rosia Montana Gold Corporation a romániai környezetvédő szervezetek azon állítását, mely szerint a gyulafehérvári ítélőtábla szerdán hozott döntése végérvényesen leállítja a ciántechnológia alkalmazásának szándéka miatt Romániában és Magyarországon is hevesen ellenzett bányanyitás tervét.

Cristina Merrill, az RMGC szóvivője ellenben kijelentette: a bírósági döntés sem a bányavállalat kitermelési engedélyére, sem pedig a környezeti hatástanulmány elfogadásának procedúrájára nincs hatással, további részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában