Ország-világ

2008.02.10. 17:04

A civilek 359 ezer aláírást gyűjtöttek eddig

A civil szervezetek 359 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy az emberek népszavazáson döntsenek arról: akarják-e az üzleti érdekeltségű biztosítók részvételét az egészségbiztosítási rendszerben; az aláírásgyűjtés tovább folytatódik - jelentette be Gaskó István, az aláírásgyűjtést koordináló Liga Szakszervezetek elnöke vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

„Példa nélküli ez a társadalmi összefogás, komoly népmozgalom alakult” - fogalmazott, utalva arra, hogy ennyi aláírást eddig csak parlamenti pártoknak sikerült összegyűjteniük. A népszavazáson felteendő kérdés - amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott - Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki  által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

A Liga elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: az aláírásgyűjtést folytatják - erre lehetőségük is van április 12-ig -, azonban a sajtónak most bemutatott íveket egyelőre nem nyújtják be hitelesítésre az Országos Választási Bizottsághoz. Gaskó István megjegyezte: ha a parlament hétfőn úgy döntene,  hogy a Fidesz által kezdeményezett egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazást megszavazza, akkor ezt a referendumot együtt  lehetne tartani a március 9-ére kiírt, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazással.

Albert Zsolt beszámolt arról, levelet kapott Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől, amelyben a tárcavezető azt írta, hogy a jelenlegi népszavazási kezdeményezés semmilyen módon nem befolyásolja a megszavazott törvényt, és arra kérte őt, álljon el ettől a kezdeményezéstől. Albert Zsolt közölte: nem függesztik fel a gyűjtést, erre erkölcsi alapjuk sincs a nagy számú aláírást látva. Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy az aláírók a nemzeti társadalmi egészségbiztosításért, és nem a nemzetközi egybiztosítós, több pénztáras rendszerért küzdenek. „Mi nem a nemzetközi pénzpiacon szeretnénk biztosítottak lenni, hanem társadalombiztosítási jogviszony keretében megőrizni az egészségbiztosítási szolgáltatásokat” - mondta, hozzátéve, az a törvény, amelyet hétfőn "keresztülverni" készülnek, az a nemzetközi pénzpiac érdekeit szolgálja.

Gaskó István arra a kérdésre, hogy elfogadják-e az ellenzéki pártok segítségét kezdeményezésükhöz, úgy válaszolt: minden olyan erő támogatását elfogadják, amely velük ért egyet, és nem kér érte semmi. Albert Zsolt és felesége népszavazási kezdeményezéséhez többek között csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az EDDSZ, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában