Ország-világ

2008.02.19. 08:22

A kártyadíjat vizsgálja a GVH

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai bankkártya-kibocsátók és elfogadói hálózatok üzemeltetői ellen - írta a keddi Napi Gazdaság.

BAMA

A lap értesülése szerint a vizsgálat tárgya a kereskedelmi tranzakciók után fizetendő bankközi jutalék (interchange-díj) megállapítása, ami igen magas ma Magyarországon. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy az ellenőrzést kiterjesztették a két domináns magyarországi kártyacégre, a MasterCardra és a Visára is. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy az eljárás alá vontak tisztességtelenül korlátozták-e a versenyt, illetve kimerítették-e a tisztességtelen piaci magatartás törvényi feltételeit - olvasható a cikkben.

A hazai bankkártya-elfogadói piac fejlődésének egyik fő kerékkötője, hogy a hazai banki gyakorlatban csak nehezen csökken a kártyás fizetés után a tranzakció értékéből a plasztikot kibocsátó pénzintézet számára fizetendő jutalék összege - írta a lap, hozzátéve: a hazai gyakorlat megváltoztatására sem a MasterCardnak, sem a Visának nincs lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában