Ország-világ

2008.02.07. 14:14

A kormányzat örülne egy egyházi biztosítónak

Az Egészségügyi Minisztérium örülne egy református egészségpénztárnak

BAMA

Ha a református egyház azt fontolgatja, hogy befektetőként lépjen be az  egészségbiztosítási rendszerbe, akkor ez azt jelenti, hogy változott  az egyház korábbi elutasító álláspontja az új biztosítási rendszerrel kapcsolatban - olvasható az Egészségügyi Minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke még szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: a református egyház levélben megkereste az Egészségügyi Minisztériumot, arról  érdeklődve, milyen feltételekkel lehetne az egészségbiztosítási  pénztárak befektetője.

"Először kaptunk egy rövid elutasító választ, aztán egy hosszú elutasító választ, magyarul: nem ismerhettük meg azt a feltételrendszert, amelyek alapján ezek a pénztárak működni fognak" - közölte.

Az egészségügyi tárca az egyház megkeresésére azt a választ adta, hogy "a szabályok minden befektetőkre egyformán vonatkoznak, így mindenki elindulhat a pénztárak alapítására kiírandó pályázaton, ha az előírásoknak megfelel" - olvasható a tárca közleményében.

Közlik továbbá, hogy a minisztériumi levél arra hívta fel az egyház figyelmét, hogy a törvény alapján az új pénztárakban nem szerezhet tulajdont egészségügyi szolgáltató fenntartója, működtetője, illetve tulajdonosa.

Ezért a Magyarországi Református Egyház - lévén intézményfenntartó - közvetlen tulajdonszerzése e szabály szerint nem lehetséges, de a törvény a Magyarországi Református Egyház által alapított szervezet tulajdonszerzését nem zárja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában