Ország-világ

2008.02.10. 14:12

A NATO kettészakadásától tart Robert Gates

Nem osztható a NATO olyan tagországokra, amelyek készek harcolni és olyanokra, amelyek nem, jelentette ki a Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai fórumon Robert Gates. Az amerikai védelmi miniszter a katonai szövetség szakadásának veszélyére figyelmeztetett és a terhek méltányosabb megosztására szólította fel a tagállamokat.

BAMA

Gates elismerte, hogy mindegyik tagállam teljesíti az egyénileg vállalt kötelezettségét, de úgy vélte: rugalmasabb magatartásra, gyorsabb válaszokra és összefogásra van szükség. Közvetve ismét megerősítette azt a követelést, hogy egyes tagországok - köztük Németország - küldjenek csapatokat Dél-Afganisztánba is.

Az afganisztáni rendezés jövőjéről Gates elmondta, hogy a NATO küszöbönálló bukaresti csúcstalálkozóján négy-öt évre szóló útitervet dolgoznak ki. Ezen felül egy magas rangú koordinátor kinevezését tervezik a Közép-ázsiai országgal kapcsolatos feladatok összehangolására, akinek véleménye szerint egy tekintélyes európai politikus kell legyen. Állítása szerint Afganisztánban zajlik a NATO első szárazföldi háborúja, s az ország békéje és újjáépítése érdekében a hadviselés új eszközeit kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában