Ország-világ

2008.02.27. 14:48

Az MDF támogatja a vezeték megépítését

Az MDF támogatja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését, ha a kormány az európai uniós Nabucco-vezeték megépítését is támogatja – közölte Katona Kálmán, az ellenzéki párt elnökségi tagja az MTI-vel.

BAMA

Az MDF azt is elvárja, hogy a kormány a Déli Áramlattal kapcsolatos lényeges szerződési feltételeket, a szerződés nemzetgazdasági fontosságára tekintettel, nyilvánosságra hozza - tette hozzá. Katona Kálmán közleményében azt írta: az MDF álláspontja szerint Magyarország ellátásának biztonságát növeli, ha több forrásból és több irányból szerzi be a gázt. Az ország érdeke, hogy az energiaellátás- és termelés minél több  lábon álljon, és az, hogy ez párosuljon egy határozott  enegia-takarékossági programmal - írta az ellenzéki politikus. Az MDF országos választmányának elnöke szerint Magyarország  gazdasági érdekei azt kívánják, hogy kihasználva földrajzi  helyzetét, megerősítse tranzitország szerepét.

Katona Kálmán közölte: a több lábon állás megköveteli azt, hogy  a kormány támogassa az Európai Unió által tervezett gázvezeték  megépítését is. Gyurcsány Ferenc hétfőn Budapesten tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettesével, és ezt követően jelentette be, hogy várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az  orosz kormány a Déli áramlat nevű gázvezeték magyarországi  szakaszának megépítéséről. A magyar miniszterelnök azt mondta, a  Déli áramlat nem veszélyeztetné a Nabucco-projekt megvalósítását. Dmitrij Medvegyev, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a  Gazprom elnöke és az orosz elnöki poszt várományosa, a tárgyalás  után azt mondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket,  amelyben 50-50 százalékban részesülne a két állam.

Az orosz felet a  Gazprom képviselné. Gyurcsány Ferenc közlése szerint a magyarországi  szakaszhoz egy 1 milliárd köbméteres gáztározó tartozna. A nap folyamán az Országgyűlés gazdasági, európai integrációs és  külügyi bizottsága meghallgatta Veres János pénzügy-, Kákosy Csaba  gazdasági és Göncz Kinga külügyminisztert az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában