Ország-világ

2008.02.13. 13:56

Civil áldozatokra emlékeztek a Farkasréti temetőben

A második világháború civil áldozataira emlékeztek mintegy százan a budapesti harcok megszűnésének 63. évfordulója alkalmából szerdán a fővárosi Farkasréti temetőben a polgári áldozatok síremlékénél.

BAMA

"Tartozunk annyival az ártatlan áldozatoknak, az emléküknek, hogy nemet mondunk a szavakban és tettekben megvalósuló erőszaknak" - fogalmazott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke emlékező beszédében, majd azt hangoztatta: "Legyen 2008 a tolerancia éve!" Mint mondta, hazákban ma béke van, mégis nyugtalan a szívünk, amikor bírókat és ügyvédeket megvernek, rendőröket megsebesítenek és megölnek. Katona Tamás, a megemlékezést szervező Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja azt mondta: emberek tragédiája volt az az idő, egy városé, egy nemzeté, és ezért kötelességünk emlékezni a nem hősi halottakra, az áldozatokra. A ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a síremléknél. Hatvanhárom évvel ezelőtt, alig három hónappal a második világháború európai szakaszának lezárta előtt, 1945. február 13-án szabadult fel Budapest. A főváros ostromában több tízezer civil sebesült meg és halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában