Ország-világ

2008.02.11. 06:01

Csak tehenekből van több

Szinte minden haszonállatból kevesebb volt az országban decemberben, mint egy évvel korábban.

Balai F. István

A Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt héten közzétette a legfrissebb adatokat a hazai állatállományról. A számok a december 1-jei eszmei időponttal végrehajtott gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatait tükrözik. Ha az egy évvel korábbival hasonlítjuk össze az állományokat, kiderül, hogy a jelentős állatok közül a szarvasmarha kivételével szinte valamennyi állomány létszáma csökkent. Marhából 2006 végén 702 ezer volt az országban, decemberben viszont 705 ezret sikerült összeszámolni. Ezen belül a tehenek száma is nőtt ezerrel.

Sertésből 127 ezerrel van kevesebb, mint egy évvel korábban, jelenleg országosan összesen 3 millió 860 ezer a számuk. Az anyakocák száma 27 ezerrel csökkent. A juhállomány 1,2 millió volt december elején, a megelőző évinél 67 ezerrel kevesebb. Lovakból 60 ezer helyett csak 57 ezret találtak. Tyúkfélékből 426 ezerrel kisebb az állomány az egy évvel korábbinál, jelenleg 29,9 millió szorong a ketrecekben vagy kapirgál az udvarokban. A tojótyúkok száma viszont ennél jobban, összesen kétmillióval csökkent. A libaállomány csökkenése a legszembetűnőbb: 2,7 millió után csupán 1,8 millió. A kacsák száma 2,2 millió, ami 349 ezres csökkenést jelez. Pulykából viszont 282 ezerrel van több, mint egy éve: összesen 4,4 millió darab. Az állatállomány alakulását számos tényező mellett a takarmányárak befolyásolják leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában