Ország-világ

2008.02.05. 14:59

Éhségsztrájkolók csatlakoztak Hodorkovszkijhoz

Kilenc emberjogi aktivista csatlakozott a börtönben éhségsztrájkoló Mihail Hodorkovszkijhoz. Az olajipari cég egykori elnöke és a jogvédők a súlyos beteg Jukosz-alelnök megfelelő orvosi ellátásáért demonstrálnak.

BAMA

Az valamikori milliárdos és társai azt követelik, hogy részesítsék megfelelő orvosi ellátásban Vaszilij Alekszanjant, a Jukosz őrizetben lévő, halálos beteg volt alelnökét. Moszkvában hét, Voronyezsben és Szamarában egy-egy tiltakozó nem fogyaszt ételt. Az Egyesült Állampolgári Front két fiatal aktivistájának kivételével nem képviselnek semmilyen szervezetet. Céljuk az, hogy felhívják a világ és az egyszerű emberek figyelmét arra, mi történik a szemük láttára. Alekszanjant pénzeszközök eltulajdonításával és tisztára mosásával vádolják, Hodorkovszkij szerint azért, hogy ellene szóló vallomást zsaroljanak ki belőle. A férfi AIDS-ben és nyirokmirigyrákban szenved, ráadásul a börtönben tuberkulózist kapott.

Az exmilliárdos gyógykezelését már háromszor követelte a strasbourgi emberi jogi bíróság, szót emelt ennek érdekében az orosz emberi jogi biztos, és indítványozta a lehetőség megvizsgálását annak a fogháznak a vezetője is, ahol tartják. A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy betegségei nem bizonyítottak. Moszkvában kedden kezdődik meg a tárgyalás Alekszanjan ügyében. Múlt héten két előzetes meghallgatásra akarata ellenére a bíróságra szállították a rosszállapotban lévő foglyot, de a keddi tárgyalás kitűzött időpontjában nem volt jelen a bíróságon.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában