Ország-világ

2008.02.21. 18:40

Ellenőrdömping a piacokon

„Kikelet Hadművelet” elnevezéssel tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozat indult, amely március 31-éig tart – jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Nyolc hatóság együttműködésével mintegy 35-40 ezer ellenőrzés várható.

Europress-összeállítás

Az akciósorozatban külön figyelmet kapnak a szezonális jellegű termelői és kereskedői tevékenységek, a húsvéti vásárok, az idegenforgalmi programok, illetve az ünnephez kapcsolódó rendezvények. A kormánybiztos hangsúlyozta: az akciósorozattal nemcsak a feketegazdaság elleni küzdelmet erősítik, hanem szeretnék a piaci esélyegyenlőséget is megteremteni, csökkenteni a fogyasztói kiszolgáltatottságot. Az akcióban a lakosság tájékoztatásával foglalkozó szakemberek is részt vesznek, vásárlói jogokat ismertető szakanyagokat, tájékoztató füzeteket osztanak szét.

A március 31-éig tartó ellenőrzéssorozat újdonsága, hogy a téli razziában együttműködő hatóságokhoz – az APEH, az ÁNTSZ, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a VPOP mellé – csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság is. Az együttműködő szervek ezentúl a környezetszennyezésre, egyes veszélyes anyagok és készítmények kivitelével, illetve behozatalával összefüggő előírások betartatására is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni. Kondorosi Ferenc emlékeztetett a múlt év végi Csillagszóró Hadművelet eredményeire. Az év végi ünnepekhez kapcsolódó összehangolt hathetes akcióban 35 ezer ellenőrzést végzett a résztvevő hét hatóság. Összesen mintegy 9 ezer esetben szabtak ki bírságot, hozzávetőleg 1,1 milliárd forint összegben. A lefoglalt áruk értéke meghaladta az 510 millió forintot. A tapasztalatok alapján megfogalmazódott az igény a piacok és vásárok rendjére vonatkozó jogszabályok korszerűsítésére, egy új, egységes bírságkódex létrehozására.

Az ellenőrzési akciósorozat tegnapi első állomásán, a budapesti Fény utcai piacon nem találtak a fogyasztók egészségét közvetlenül veszélyeztető kirívó szabálytalanságot az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság ellenőrei – közölte Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára a helyszínen az ellenőrzési akció befejezését követően. Ellenben szabálytalanságok – például az áru elöregedése, vagy jelölési hiányosságok, illetve szerkezeti hibák – miatt mintegy 30 kiló hús- és hentesárut kellett elkobozniuk az ellenőröknek a vizsgálat alá vont nyolc hús szakboltban. A növényegészségügyi szakemberek több elárusító helyen is mintát vettek, hogy az esetleges szermaradványokat ellenőrizhessék a laboratóriumban. Süth Miklós szerint mindenképpen érzékelhető a mennyiségi javulás az előző ellenőrzésekhez képest, ahol tonnákban, illetve mázsákban mérték az elkobzott és megsemmisítendő áru mennyiségét.

Piactisztítás mellett az ellenzék is

Minden kezdeményezést üdvözöl a Fidesz, amely a fogyasztók biztonságát, körülményeit javítja – közölte Koszorús László közleményében, reagálva a ma Kondorosi Ferenc által bejelentett Kikelet Hadművelet elindulására. Hozzátette: a kormány azonban most is látványos sajtótájékoztatókkal, hangzatos akciókkal kívánja kötelezettségeit letudni. Koszorús László a Fidesz országgyűlési képviselője, a fogyasztóvédelmi eseti bizottság alelnöke úgy véli, az elmúlt hat évben a kormányzat mostohagyerekként bánt a fogyasztóvédelemmel. Szerinte a guargumi-botrány, az élelmiszer-ellenőrzési botrányok mind a fogyasztóvédelmi ellenőrzések fontosságát támasztották alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában