Ország-világ

2008.02.11. 08:25

Engedélyeztetné a kormány a vörös csillagot?

Gyurcsány Ferenc is kiállt a vörös csillag viselésének engedélyezése mellett

BAMA

Megküldte Strasbourgba a vörös csillag betiltásával kapcsolatos véleményét a magyar kormány: az eljárást a Munkáspárt 2006 elnöke kezdeményezte, de korábban Gyurcsány Ferenc is kiállt a vörös csillag viselésének engedélyezése mellett.

A dokumentumot még januárban eljuttatták az Emberi Jogok Európai Bíróságának, tartalmáról azonban az igazságügyi tárca nem kívánt nyilatkozni. A strasbourgi fórum elé Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnökhelyettese vitte az ügyet, mert a csillag viselése miatt többször eljárást indítottak ellene, és előfordult, hogy őrizetbe is vették.

A bíróságtól most azt várja, hogy állapítsa meg: a hatályos magyar szabályozás nem sérti-e a véleménynyilvánítás szabadságát. A kormány álláspontja azért is érdekes lehet, mert 2004-ben Gyurcsány Ferenc is aláírta az ötágú csillag viselését tiltó törvény megsemmisítését követelő nyilatkozatot. A strasbourgi ítéletre április-májusig kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában