Ország-világ

2008.02.22. 17:38

Fellélegezhetnek a munkavállalók

Három-ötezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszektorban a szociális és munkaügyi tárca várakozásai szerint. A közszférában dolgozók száma viszont nem változik számottevően.

BAMA

Az idei munkaerő-piaci folyamatokról közös prognózist készített a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A tárca szerint az idei legfontosabb foglalkoztatáspolitikai feladatok egyike a munkaerőpiac területi különbségeinek mérséklése, a munkavállalók mobilisabbá tétele. A tárca meglátása szerint az idén várhatóan három-ötezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszektorban, a közszférában viszont stagnálásra lehet számítani. A középtávra szóló prognózisok azt mutatják, hogy az elkövetkező három évben a foglalkoztatottak száma 55 ezer fővel bővülhet.

A kamara és a minisztérium által tavaly ősszel készített, az ez évre szóló előrejelzéseket feltérképező felmérésből kiderül, hogy 2008-ra jóval kevesebb cég jelzett létszámleépítést, mint az a korábbi folyamatok alapján várható volt. Tavaly még a megkérdezettek 15 százaléka gondolkodott létszámcsökkentésen, idén viszont mindössze kilenc százalékuk. A bővítést fontolgatók száma nem változott számottevően, továbbra is a válaszadók megközelítően egynegyede kívánja növelni munkáltatói létszámát.

A felmérésből az is kiderül, hogy az utóbbi három évben hogyan alakultak régiónként a létszámmal kapcsolatos várakozások. A legoptimistább a Közép-Magyarország régió, de a Közép-Dunántúlon is bizakodóak a vállalkozások. A nyugat-dunántúli vállalkozások 16 százaléka tervez létszámbővítést. A Dél-Dunántúl térségében lévő cégek valamivel több, mint egytizede gondolkodik így, s az Észak-Alföldön is hasonló a helyzet. Beszédes az is, hogy a különböző nagyságú vállalatok hogyan vélekednek a kérdésről. Kiugró a kisvállalkozások adata, hiszen egyötödük kívánja növelni a létszámát az idén. A közepes cégeknek 16,6, a nagyvállalkozásoknak pedig 15,4 százaléka kíván munkaerőt felvenni. A mikrovállalkozások átlagosan 10,9 százalékos foglalkoztatásbővítést terveznek.

Eltérnek a szándékok attól függően is, hogy külföldi vagy magyar tulajdonban van az adott cég. Egyértelműen előnyben vannak a külföldi tulajdonúak a létszámnövekedést tervezők között: közel 40 százalékuk jelezte ezt, míg a magyaroknál mintegy 21 százalék válaszolt igennel a kérdésre. A leépítést tervezők között már elenyésző a különbség. Mind a külföldi, mind a magyar tulajdonú vállalkozások 10-11 százaléka bocsát el dolgozókat az idén.

Több a regisztrált álláskereső

Január végén összesen 468125 álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi intézményrendszer, 6,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és 5,2 százalékkal többet, mint decemberben – közölte pénteken az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva országosan 10,6 százalékos volt. Régiónként óriási a szóródás: Budapesten mindössze 3,1 százalékos az arány, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 23,4 százalékos. Húsz százalék környéki az arány Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megyékben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában