Ország-világ

2008.02.26. 13:30

Fidesz: a kormány folytatja a hazugságokat

A Fidesz szerint a kormány tovább folytatja a hazugság politikáját, hiszen újabb gázáremelésre, valamint a vizitdíj és a tandíj emelésére készül - hangsúlyozta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A politikus a Békés Megyei Online egyik hírére hivatkozva azt mondta, bár a vizitdíj ezer forintra emelését hevesen tagadták a kormánypártok, egy MSZP-s országgyűlési képviselő, Perjési Klára egy lakossági fórumon elismerte, hogy a kormány emelésre készül. „Ahogy emelkedik a gáz ára, úgy emelkedhet a vizitdíjé is, de ezt vagy ennek mértékét egyelőre nehéz volna megjósolni” - idézte Perjési Klára szavait a cikkből Varga Mihály.

A sajtótájékoztatón kiosztott vasárnapi keltezésű cikkben a Békés Megyei Online arról írt, hogy egy megyei jobboldali politikus, Balogh Lajos szerint Perjési egy lakossági fórumon elismerte, lesz vizitdíjemelés. A szocialista politikus ugyanakkor azt nyilatkozta az internetes lapnak, hogy kiforgatták szavait, mert ő általánosságban beszélt az inflációról, amely a gázra, a villanyra és hosszabb távon a vizitdíjra is hatással lehet. A Békés Megyei Online-nak Perjési Klára azt mondta: egyelőre senki nem tudja megmondani, emelkedik-e a vizitdíj mértéke.

„Ha tartósan marad az infláció, nyilván emelkedni fog ez a díj is. Ezt azonban nem szabad összetéveszteni az infláción kívüli emeléssel, mely most annak ellenére vált a politikai kampány játékszerévé, hogy több kormányzati politikus is cáfolta az ezzel kapcsolatos híreszteléseket” - fogalmazott az internetes lap szerint Gyula szocialista polgármestere. Varga Mihály a tandíj emeléséről is beszélt, amelyre szerinte a kormányzati honlapon található utalás. Mint mondta, az internetes oldalon az szerepel, hogy míg 2008-ban 2,4 milliárd forint bevételt remélnek a tandíjból, addig 2013-ban már 20 milliárd forintot. Hozzátette: ha figyelembe vesszük, hogy 2008-as adatot még csak egy évfolyamra számolták ki, és beszorozzuk néggyel, a 2013-as bevétel akkor sem lehetne több kilenc milliárd forintnál. Kitért arra, hogy eközben a kormány csökkenteni akarja a felsőoktatásban tanuló diákok számát, így a 20 milliárdos bevételt csak úgy lehet elérni, ha jelentősen emelik tandíjat. A Fidesz alelnöke a gázáremelésről azt mondta, minden ellenkező híreszteléssel szemben mintegy 10 százalékos emelésre készül a kormány. Szerinte az emberek egy dolgot tehetnek: „ha március 9-én három igennel szavaznak, véget ér a hazugságok politikája”.

Az MSZP szerint Varga Mihály összetéveszti a félévre fizetendő 2,4 milliárdos tandíjat az egész évre fizetendő tandíjjal, ezért nem csoda, hogy számára csak fele annyi az eredmény. Varga Mihály nem vette észre, de ő féléves tandíjjal számolt. Ha mind a négy egész évet figyelembe vesszük, akkor az 20 milliárd forint - közölte Szabó Zoltán reagálásában kedden az MTI-vel. A szocialista képviselő úgy vélte, egyre másra égetik magukat a Fidesz vezetői „hülyébbnél hülyébb rágalmakkal és kijelentésekkel, mert valamiért nagyon rettegnek attól, hogy nem lesz elég igen szavazatuk” a népszavazáson - mondta Szabó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában